Ladestander, ladeboks og opladning af elbil
Der kommer flere og flere elbiler på vejene, og det betyder, at der kræves flere og flere ladestandere, ladebokse, ladestationer osv.
Læs mere om opladning af din elbil her.
Brug for en ny bilforsikring?
Beregn din pris herLadestander til elbil
For at få strøm til din elbil eller plug-in hybrid, skal du jævnligt koble bilen til en ladestander, ladeboks eller lignende. Der findes efterhånden mange steder med offentlige ladestandere, fx ved tankstationer og parkeringspladser.
Du kan dog også vælge at få en ladeboks eller ladestation installeret derhjemme.
Opladning på farten
Bor du fx i lejlighed eller giver det ikke mening for dig at have en ladeboks hjemme i garagen, er du afhængig af de offentligt tilgængelige ladestandere. Du bør dog selv have et ladekabel liggende i bilen, da du vil skulle bruge det ved de fleste ladestandere.
Da mængden af offentligt tilgængelige ladestandere er begrænset, er det vigtigt for elbilsejere at vise omtanke for hinanden. Fjern gerne din bil, når den er opladt, så andre kan komme til. Husk, at pladsen er til opladning, og ikke til parkering.
På Plugshare.com kan du finde din nærmeste ladestander, og samtidig melde ind, hvis du opdager nye standere i bybilledet.
Du kan også downloade de forskellige ladestander-leverandørers apps, hvor du også ofte kan betale for opladningen.
Opladning hjemme
Har du mulighed for det, kan det være en god idé at have en ladeboks eller ladestation derhjemme. Så kan du fx lade elbilen op om natten, hvor strømmen er billigst, og du slipper for at lede efter ledige ladestandere i nærheden.
Husk, at ladestanderen skal opsættes af en autoriseret installatør.
Du kan også oplade din elbil derhjemme uden en ladeboks. Med et Mode-2-kabel, kan du oplade bilen direkte i én af boligens almindelige stikkontakter. Dette kaldes en ’mormorlader’ eller et ’mormorkabel’, da der ikke er et dedikeret stik til opladningen.
Du skal dog være opmærksom på, at belastningen med denne løsning ikke kan være så høj som med en ladeboks.
Læs mere om opladning af elbiler i hjemmet på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside
Hvilke type ladestandere findes der?
Der findes forskellige typer ladestandere til elbiler i Danmark. Her kan du læse om de almindelige, de hurtige og de lynhurtige ladestandere.
Hvad koster det at lade en elbil?
Hvad det koster at oplade en elbil afhænger af forskellige faktorer.
Bl.a. er prisen afhængig af, hvor du oplader bilen – oplader du hjemme, hvor du har mulighed for at lade om natten, når strømmen er billigst? Eller lader du i offentlige ladestandere?
Hvad koster det at lade en elbil hjemme?
Oplader du din bil derhjemme i en ladeboks, eller oplader du i offentlige ladestandere uden abonnement, afhænger prisen for opladning af den gældende kWh-pris.
Oplader du derhjemme, betaler du den almindelige elpris. Hvad det koster at lade elbilen op, afhænger altså her af, hvor stort et batteri, du har, hvor meget de skal oplades og hvad elprisen er på det givne tidspunkt.
Hvad koster det at lade en elbil ude?
Lader du bilen op i offentlige standere afhænger prisen af, om du har abonnement til opladning eller om du oplader din elbil uden abonnement.
Opladning af elbil – med og uden abonnement
Du vælger selv, om du ønsker at have abonnement til opladning af din elbil eller ej.
Opladning af elbil med abonnement
Der findes forskellige udbydere af opladning af elbil med abonnement. Du kan bl.a. have et abonnement inkl. en lejet ladeboks, hvor du mod en månedlig ydelse kan lade bilen op både derhjemme og ude.
Har du ikke mulighed for at have en ladeboks derhjemme, kan du også få et abonnement til opladning ved offentligt tilgængelige ladestandere.
Opladning af elbil uden abonnement
Bruger du en offentlig ladestander, skal du typisk bruge en app til at betale med. Bruger du ladestandere fra flere forskellige udbydere, kan det være nødvendigt at have flere apps.
Har du ikke et lade-abonnement, betaler du bare pr. opladning ved standeren.
Husk forsikringen til din elbil, ladekabel og evt. ladeboks
En elbil skal forsikres på samme måde som alle andre biler, dog bør du være særligt opmærksom på visse dækninger, når det kommer til elbiler.
Husk bilforsikringen
Har du en bilforsikring hos os med tilvalgsdækningen Friskade, dækker vi bl.a. hvis dit ladekabel bliver stjålet eller ødelægges ifm. hærværk. Vi dækker også, hvis der pludselig opstår skader pga. noget udefrakommende, fx et brud på kablet eller en kortslutning.
Har du tilvalget If Vejhjælp Danmark, kan du få vejhjælp i Danmark, fx hvis du løber tør for strøm. Vi transporterer din bil til den nærmeste ladestation, en ladestation efter dit valg eller hjem til dig.
Husk husforsikringen
Har du en ladeboks i hjemmet, er det ikke din bilforsikring, men derimod din husforsikring, du skal være opmærksom på. Vi definerer en ladeboks som en ”fastmonteret bygningsdel”, og dækker den på samme måde som fx ventilationsanlæg, hårde hvidevarer og lignende.
For at husforsikringen dækker, skal din ladeboks være typegodkendt til opladning af elbiler, og være installeret af en autoriseret elinstallatør.
Har du både din bilforsikring og din husforsikring hos os, dækker vi skader på selve ladeboksen med 0 kroner i selvrisiko.
Er dit kabel og ladeboks godt dækket?
Er du i tvivl om din elbil, ladekabel eller ladestation er godt nok dækket? Du er mere end velkommen til at kontakte os, så sikrer vi sammen, at du har de rette forsikringer og dækninger. Du kan også altid tjekke dine forsikringer på Mine sider.
Ring til Ifs Kundeservice på 70 12 12 12 - Tast 2.
Har du brug for at anmelde en skade eller tyveri?
- Vil du melde en skade eller tyveri af din bil eller ladekabel, kan du gøre det her: Anmeld skade på bilforsikringen
- Er din ladestation blevet ødelagt eller stjålet, kan du anmelde det her: Anmeld skade på husforsikringen
Senest opdateret den 11. august 2022.