Ladestander, ladeboks og opladning af elbil

Der kommer flere og flere elbiler på vejene, og det betyder, at der kræves flere og flere ladestandere, ladebokse, ladestationer osv.
Læs mere om opladning af din elbil her.

Brug for en ny bilforsikring?

Beregn din pris her

Ladestander til elbil

For at få strøm til din elbil, skal du jævnligt koble bilen til en ladestander, ladeboks eller lignende. Der findes efterhånden mange steder med offentlige ladestandere, fx ved tankstationer og parkeringspladser.

Du kan dog også vælge at få en ladeboks eller ladestation installeret derhjemme.

Her finder du flere gode råd til elbiler

Opladning på farten

Bor du fx i lejlighed eller giver det ikke mening for dig at have en ladeboks hjemme i garagen, er du afhængig af de offentligt tilgængelige ladestandere. Du bør dog selv have et ladekabel liggende i bilen, da du vil skulle bruge det ved de fleste ladestandere.

Da mængden af offentligt tilgængelige ladestandere er begrænset, er det vigtigt for elbilsejere at vise omtanke for hinanden. Fjern gerne din bil, når den er opladt, så andre kan komme til. Husk, at pladsen er til opladning, og ikke til parkering.

På Plugshare.com kan du finde din nærmeste ladestander, og samtidig melde ind, hvis du opdager nye standere i bybilledet.

Du kan også downloade de forskellige ladestander-leverandørers apps, hvor du også ofte kan betale for opladningen.

Opladning hjemme

Har du mulighed for det, kan det være en god idé at have en ladeboks eller ladestation derhjemme. Så kan du fx lade elbilen op om natten, hvor strømmen er billigst, og du slipper for at lede efter ledige ladestandere i nærheden.

Husk, at ladestanderen skal opsættes af en autoriseret installatør.

Du kan også oplade din elbil derhjemme uden en ladeboks. Med et Mode-2-kabel, kan du oplade bilen direkte i én af boligens almindelige stikkontakter. Dette kaldes en ’mormorlader’ eller et ’mormorkabel’, da der ikke er et dedikeret stik til opladningen.

Du skal dog være opmærksom på, at belastningen med denne løsning ikke kan være så høj som med en ladeboks.

Læs mere om opladning af elbiler i hjemmet på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside

Hvilke type ladestandere findes der?

Der findes forskellige typer ladestandere til elbiler i Danmark. Her kan du læse om de almindelige, de hurtige og de lynhurtige ladestandere.

Opladning af elbil – med og uden abonnement

Du vælger selv, om du ønsker at have abonnement til opladning af din elbil eller ej.


Opladning af elbil med abonnement

Der findes forskellige udbydere af opladning af elbil med abonnement. Du kan bl.a. have et abonnement inkl. en lejet ladeboks, hvor du mod en månedlig ydelse kan lade bilen op både derhjemme og ude.

Har du ikke mulighed for at have en ladeboks derhjemme, kan du også få et abonnement til opladning ved offentligt tilgængelige ladestandere.


Opladning af elbil uden abonnement

Bruger du en offentlig ladestander, skal du typisk bruge en app til at betale med. Bruger du ladestandere fra flere forskellige udbydere, kan det være nødvendigt at have flere apps.

Har du ikke et lade-abonnement, betaler du bare pr. opladning ved standeren.

Husk forsikringen til din elbil, ladekabel og evt. ladeboks

En elbil skal forsikres på samme måde som alle andre biler, dog bør du være særligt opmærksom på visse dækninger, når det kommer til elbiler.

Husk bilforsikringen

Har du en bilforsikring hos os med tilvalgsdækningen Friskade, dækker vi blandt andet, hvis dit ladekabel bliver stjålet eller ødelægges ifm. hærværk. Vi dækker også, hvis der pludselig opstår skader pga. noget udefrakommende, fx et brud på kablet eller en kortslutning.

Har du tilvalget If Autohjælp, kan du få vejhjælp i Danmark. Løber du fx tør for strøm i København, sender vi i samarbejde med SOS Dansk Autohjælp en mobil ladestation ud, som kan give din elbil så meget strøm, at du selv kan køre til den nærmeste ladestation.

Løber du tør for strøm uden for København, vil din bil blive bugseret til den nærmeste hurtiglader.

Husk husforsikringen

Har du en ladeboks i hjemmet, er det ikke din bilforsikring, men derimod din husforsikring, du skal være opmærksom på. Vi definerer en ladeboks som en ”fastmonteret bygningsdel”, og dækker den på samme måde som fx ventilationsanlæg, hårde hvidevarer og lignende.

For at husforsikringen dækker, skal din ladeboks være typegodkendt til opladning af elbiler, og være installeret af en autoriseret elinstallatør.

Er dit kabel og ladeboks godt dækket?

Er du i tvivl om din elbil, ladekabel eller ladestation er godt nok dækket? Du er mere end velkommen til at kontakte os, så sikrer vi sammen, at du har de rette forsikringer og dækninger. Du kan også altid tjekke dine forsikringer på Mine sider.

Spring køen over og få os til at ringe dig op.

Bestil opkald fra os

Book et møde med en af vores kunderådgivere.

Book møde

Ring til Ifs Kundeservice på 70 12 12 12 - Tast 2.

Har du brug for at anmelde en skade eller tyveri?

Senest opdateret den 20. oktober 2021.