Kør selv-ferie i Norge

På denne side finder du gode råd til bilferien i Norge. 

Husk bilforsikringen, når du tager på kør selv-ferie i udlandet. 

Beregn din pris

Tips til din bilferie i Norge

Det er både smukt og hyggeligt at tage på kør selv-ferie i Norge, men der er også en række praktiske ting, du skal have styr på, inden du starter bilen.

I denne artikel guider vi dig igennem alt, du skal huske og bør være opmærksom på - fra vejafgift til vinterdæk. 

 • Når du tager på bilferie i Norge, anbefales det, at du medbringer en ildslukker, en førstehjælpskasse og en sikkerhedsvest.

  Hvis du har lejet en norsk-indregistreret bil, er dette obligatorisk.

 • Du skal desuden altid have en en advarselstrekant, når du kører på de norske veje.

 • Eftersom Norge er medlem af EFTA, EØF og Schengen-aftalen, og ikke EU, skal du være opmærksom på, at den lokale valuta er norske kroner.
Kvinde i en bil i snevejr
Bliv klædt godt på til bilferien i Norge
 • Flere tankstationer og supermarkeder tager ikke betalingskort så som Mastercard og Visa, så det er en god idé at medbringe norsk valuta.

Vejafgift på de norske veje

Når du kører på rundt i Norge, skal du være opmærksom på, at der skal betales vejafgifter flere steder, bl.a. omkring Oslo, Kristiansand, Stavanger og Trondheim.

Du skal desuden betale for at passere visse tunneler og broer i Norge. 

Ved nogle betalingsanlæg skal du betale manuelt, mens du ved andre kan betale via AutoPASS-systemet, en "Visitors Payment"-aftale, BroBizz, eller ved at et kamera fotograferer nummerpladen på din bil, hvorefter du modtager en faktura med posten.

Du kan også betale for gennemkørslen på tankstationer med et ”Kr-service”-skilt eller på den pågældende bompengestations hjemmeside.

Se, hvor du skal betale vejafgifter hos Fremtind Service.

 • I det meste af Norge er det tilladt at køre med pigdæk fra den 1. november til den første søndag i påsken året efter, mens det i de nordlige provinser er fra den 15. oktober til den 1. april året efter.

  I kommunerne Bergen, Oslo og Trondheim skal du betale en afgift, hvis du kører med pigdæk i perioden d. 1. november til d. 27. april.

  Er det tilfældet, skal din bil bære et mærkat, der dokumenterer dette.


Artiklen fortsættes nedenfor

Færdselsregler i Norge

 • I Norge gælder de samme færdselsregler som i Danmark, når det kommer til lygteføring, højre vigepligt og til at tale i håndholdt mobiltelefon, når du kører bil.
 • Du skal være opmærksom på, at det norske politi har ret til at udstede og opkræve bøder på stedet.

  Desuden benytter nordmændene ikke hjullåse, men du kan risikere, at din bil bliver slæbt væk, hvis du har parkeret ulovligt.
 • I Norge ligger promillegrænsen på 0,2, så du skal være påpasselig med dit alkoholindtag, når du er på kør selv-ferie i Norge. 
 • Det er forbudt at medbringe og benytte radar- og laserdetektorer, som advarer mod fotofælder længere fremme.

  Hvis din bil har et GPS-system, bør du derfor tjekke, om det indeholder funktioner til advarsel mod fotofælder, før du tager afsted.

 • Det er tilladt at overnatte uden for de offentlige campingpladser i de tyndtbefolkede områder, du kommer igennem.

  Tilladelsen kan være indskrænket visse steder, og hvis du er i tvivl, kan du spørge de lokale myndigheder eller grundejeren.

  Det er dog ikke tilladt at overnatte i byer eller på rastepladser, så her skal du enten køre til nærmeste campingplads eller køre ud af byen.

Elbiler 

Der har været en stor udvikling i salget af el- og hybridbiler i Norge de sidste 10 år. I dag er 9 ud af 10 nye biler, som bliver solgt, el- eller hybrid biler.

I 2022 var der hele 598.712 elbiler på de norske veje. Til sammenligning var tallet kun 3.347 i 2010 (kilde: elbil.no). 

Den norske regering har gjort meget for at gøre det attraktivt for nordmænd at erhverve sig en grøn bil - fx er elbiler fritaget for registreringsafgift og moms. 

Tidligere har det bl.a. også være gratis at parkere sin elbil i Oslo, men sådan er det ikke længere.

Til gengæld er taksten kun 20 % af, hvad du skal betale for at parkere en diesel- eller benzinbil.

Hastighedsbegrænsninger og vinterdæk

 • Hastighedsbegrænsningen i Norge ligger sjældent højere end 100 km/t, hvilket fx er begrænsningen på motorvejen ved Oslo.

 • Hvis du er medvirkende eller vidne til en personskadeulykke, skal du huske at alarmere både politiet (112) og den norske ambulancetjeneste (113).
 • I Norge er der ikke krav om, at du skal køre med vinterdæk, men du skal sørge for at have et så godt vejgreb i forhold til føret, at du kan køre forsvarligt.
 • Vær opmærksom på, at visse veje og bjergpas er helt lukkede om vinteren.
Familie pakker og gør bilen klar til kør selv ferie
Hav styr på færdselsreglerne i Norge, før du sætter dig bag rattet

Husk bilforsikringen, når du skal på bilferie

Det er en rigtig god idé at have en god bilforsikring med på bilferien. 

Fx kan du med dækningen Redningshjælp få hjælp i udlandet, hvis din bil pludselig ikke kan køre længere. Således får du bl.a. dækket merudgifter til hjemtransport og uforudsete hotelophold på uheldsstedet. 

Du kan til enhver tid beregne din pris i vores webshop.

Er du i tvivl om noget, er du naturligvis også altid velkommen til at kontakte os. Så sørger vi sammen for, at du er bedst muligt dækket, når du kører rundt på de norske veje.

God kør selv-ferie!

Få flere gode råd til din næste ferie

Du kan du bl.a. læse vores 10 gode råd til kør selv-ferien, eller finde tips til bilferien til bl.a. disse destinationer:

Senest opdateret den 14. september 2023.