Kør selv-ferie i Sverige

Her er vores bedste tips og råd til dig, der skal på kør selv-ferie i Sverige. 

Husk bilforsikringen, når du tager på bilferie i udlandet. 

Beregn din pris

Tips til din kør selv-ferie i Sverige

Det er både hyggeligt at tage på kør selv-ferie, og det så er det en oplagt rejseform for os danskere, når vi skal på ferie i Sverige.

Hvad enten du skal på ski- eller sommerferie i vores naboland, er der mange praktiske ting, du skal overveje, før du drager afsted på bilferie i Sverige.

I denne artikel finder du en lang række råd, som skal gøre din kør selv-ferie problemfri og behagelig, så du kan nyde Sveriges smukke, alsidige landskaber og have en skøn bilferie. 

Grænsekontrol og vejhjælp

 • Sverige indførte grænsekontrol i november 2015, hvilket betyder, at du skal medbringe ID-kort som pas eller kørekort, når du tager på kør selv-ferie i Sverige.

  Det gælder både, hvis du tager færgen, eller hvis du kører over Øresundsbroen.

 • Tidligere har det været anbefalet, at du medbringer det røde og det grønne kort - men i dag er det røde kort ofte overflødigt, og det grønne kort bruges sjældent. 
Kvinde drikker kaffe på ladet af en firehjulstrækker
Bliv godt klædt på til kør selv-ferien i Sverige.
 • Hos If bruger vi ikke længere det røde kort, istedet kan du bestille et If Vejhjælp Europa-kort - det har samme funktion.

  I stedet for det røde kort/If Vejhjælp Europa-kortet kan du i dag nøjes med at medbringe bilens registreringsnummer og Vikings telefonnummer: +45 70 12 12 42

  Det grønne kort er ikke nødvendigt at medbringe til Sverige, men ønsker du alligevel at have det i bilen, og er du kunde hos If, kan du bestille det via Mine sider.

Parkering i Sverige

I Sverige er det kun tilladt at parkere og standse bilen i trafikkens retning - altså kun i højre side af vejen. Ensrettede veje er undtaget for denne regel, så her kan du holde i begge sider af vejen.

Mange af de svenske byområder har deres egne lokale parkeringsregler, og det er derfor en god idé at tjekke hos de lokale turistkontorer og politistationer undervejs på kør selv-ferien i Sverige.

Hvis du kommer forbi store eller mellemstore byer på bilferien, skal du regne med, at du skal betale for parkeringen. Parkeringsafgiften varierer fra by til by, men den er højest i Stockholm.

Hvis du parkerer ulovligt, risikerer du, at din bil bliver slæbt væk, og at du foruden p-bøden, skal betale for omkostningerne ved flytningen af bilen.

Hastighedsgrænser og færdselsregler

 • I Sverige varierer hastighedsgrænserne fra by til by, da det er de enkelte kommuner, der fastsætter grænserne.

  Hold derfor godt øje med skiltningen, når du kører på de svenske veje.

 • Hvis du får en bøde, skal du være opmærksom på, at politiet må idømme - men ikke opkræve - bøder på 400-1.200 svenske kroner på stedet.

 • I Sverige er det tilladt at tale i håndholdt mobiltelefon under kørslen, så længe telefonsamtalen ikke påvirker kørslen negativt.

  Hvis du skal føre en længere samtale, kan det dog være en god idé at køre ind til siden.

Vinterkørsel i Sverige

Hvis du er bilferie i Sverige i perioden 1. december - 31. marts, er det påbudt at køre med vinterdæk, hvis vejene er våde, temperaturen er 0 grader eller under, eller når der er sne og is på vejen. 

Vinterdækkene skal have en mønsterdybde på mindst 3 mm, de skal være M+S-mærkede, og de skal være fabrikeret specifikt til vinterkørsel.

 • Børn under 140 cm må kun sidde på forsædet, hvis den dertilhørende airbag er slået fra. Derudover gælder de samme regler om børnesikkerhed i bilen som i Danmark.

 • Du være opmærksom på, at det er forbudt at bruge radar- og laserdetektorer, som advarer mod fotofælder.

  Hvis du medbringer en detektor, risikerer du store bøder, foruden konfiskering eller frakendelse af kørekortet.

 • I Sverige ligger promillegrænsen noget lavere end i Danmark - den er helt nede på 0,2.

  Du skal altså passe være meget påpasselig med at drikke alkohol, mens du kører mellem de forskellige destination i Sverige.
 • Når du møder en ottekantet stoptavle på de svenske veje, skal du stoppe helt op, før du kører videre. Reglen er den samme som i Danmark, og det svenske politi holder grundigt øje med, hvorvidt reglen overholdes.

  Hvis du har været på kør selv-ferie i USA, er du med garanti også stødt på mange ottekantede "All-way" stopskilte. 

Artiklen fortsætter nedenfor

Betalingsringe og vejafgifter i Sverige

 • Når du kører rundt i Sverige, skal du være opmærksom på, at der er betalingsringe omkring både Stockholm og Göteborg.

  I Stockholm gælder betalingsringen på hverdage mellem 6.30 og 18.30, mens den i Göteborg gælder fra kl. 6.00 til kl. 18.00.

  Ved begge betalingsringe registrerer et kamera bilens nummerplade, og afgiften afkræves automatisk af bilens ejer, uanset om vedkommende er svensker eller turist.

  Afgiftens størrelse varierer alt efter det tidspunkt, du passerer gennem betalingsringen.

 • Du skal være opmærksom på, at der er indført vejafgifter for private køretøjer på to omfartsveje i Sverige. Det drejer sig om rute 50 i det centrale Sverige og E4 i Nordsverige.

  Selve vejafgiften opkræves på samme måde som for betalingsringene.

Flere gode råd til bilferien i Svergie

 • Det er tilladt at overnatte en enkelt nat uden for offentlige campingpladser, dog skal du have en tilladelse fra ejeren, hvis du er på privatejet grund.

  Det er desuden tilladt - god frarådet - at overnatte i din bil eller campingvogn, mens disse er parkeret på gaden eller på en parkerings- eller rasteplads.

 • Du skal desuden huske at medbringe en advarselstrekant, og det anbefales ligeledes, at du medbringer en førstehjælpskasse og en brandslukker.
Elg på vej til at krydse kørebane
Vær godt forberedt, før I kører ind i Sverige.
 • Hvis du i løbet af bilferien er impliceret i eller bliver vidne til et trafikuheld, som involverer enten personskade, alvorlig bilskade eller elge, rensdyr, hjorte, bjørne, vildsvin, losser eller ulve, skal du straks indberette dette til politiet.

  Det kan du gøre på enten 112 (Sveriges alarmnummer) eller på 114 14 (Sveriges landsdækkende nummer til politiet).

 • Hvis ulykken involverer dyr, skal stedet markeres med et reflekterende bånd eller lignende, som tydeligt markerer stedet, så politiet kan finde det - også selvom du er kørt videre.

Husk bilforsikringen på bilferien

En bilforsikring kan være rigtig nyttig, når du er på kør selv-ferie i udlandet. Fx kan du med dækningen 'Redningshjælp i udlandet' bl.a. få hjælp, hvis din bil pludselig ikke kan køre længere.

Du kan nemt beregne din pris i vores webshop - det tager kun 30 sekunder. Er du i tvivl om noget, er du naturligvis også altid velkommen til at kontakte os.

Så sørger vi sammen for, at du er bedst muligt dækket på din tur til Sverige.


Senest opdateret den 26. september 2023.