Kør selv-ferie i Danmark

Du behøver ikke at trille bilen over grænsen for at komme afsted på en skøn kør selv-ferie.

Danmark har masser at byde på - lige fra smuk natur til forskellige oplevelser for hele familien. Vi guider dig til en god og sikker bilferie i Danmark i denne artikel. 

Har du styr på bilforsikringen? Beregn let og enkelt din pris i vores webshop. 

Beregn din pris

Danmark som sommerferiedestination 

Vi danskere er blevet glade for at holde sommerferie i Danmark.

Særligt i årene hvor Covid-19 begrænsede vores feriemuligheder, fik mange danskere øjnene op for at holde ferie herhjemme.

Ifølge en Epinion-undersøgelse lavet i september 2021, holdt hele 68 % af danskerne ferie i Danmark i løbet af sommeren 2021, mens 29 % var på ferie i udlandet. 

Tal fra Dansk Erhverv viser, at flere igen var begyndt at kigge mod udlandet, da sommerferien skulle holdes året efter. Således holdt 36 % af danskerne ferie i uden for landets grænser i sommeren 2022.

Dog er Danmark fortsat en populær feriedestination herhjemme, og hele 72 % af danskerne holdt en del af deres sommerferie i Danmark samme år (Kilde: Dansk Erhverv).

Få fuld frihed på en bilferie i Danmark

Kør selv-ferie er den oplagte måde at opleve Danmark på.

Når du og familien tager på kør selv-ferie i Danmark, bestemmer I nemlig selv, hvorhen og hvornår I vil køre.

I kan lave en rute- og rejseplan hjemmefra, hvor I har booket overnatninger og spisesteder på forhånd, eller I kan køre ud i det blå, og planlægge bilferien hen ad vejen. 

Det er kun fantasien, der sætter grænser. 

Er der visse steder, som I er sikre på, at I gerne vil besøge, kan det dog være en god idé at undersøge hjemmefra, om en forudbestilling er påkrævet, fx hvis I vil overnatte i et shelter eller på et populært overnatningssted. 

4 gode råd til kør selv-ferien i Danmark

Når I tager på kør selv-ferie herhjemme, er der heldigvis ikke lige så mange ting at huske på, som hvis I skulle udenlands.

I skal overholde de danske færdselsregler, ligesom I plejer, og måske I skal have en rejseforsikring? Den dækker nemlig også ferier i Danmark.

Her får I vores bedste tips til en fantastisk kør selv-ferie i Danmark.

1. Pak bilen ’rigtigt’

Når I tager på en længere bilferie, er det vigtigt, at I tænker nøje over, hvordan I pakker bilen. 

Dreng og pige sidder på bagsædet af en bil
Sørg for underholdning til børnene - så bliver bilferien sjovere for alle

Sørg for, at lægge de tungeste ting nederst, og hav kun lette ting liggende øverst i bagagerummet eller ved bagruden – i tilfælde af hårde opbremsninger kan tingene nemt flytte sig.

Har I meget bagage – fx campingudstyr – kan I også overveje at leje en tagboks.

Tænk også over at pakke ting som overtøj, mad og drikke – og pusletaske, hvis I har små børn med – yderst, så det er nemt tilgængeligt. Så slipper I for at skulle tømme hele bilen for bagage, fordi bleerne eller madpakken har sneget sig ind bag kufferter og campinggrej.

2. Gør køreturen til en del af ferien og hold pauser undervejs

Især børn kan blive utålmodige efter at nå til vejs ende, og det er derfor vigtigt, at I gør køreturen til en del af ferien og ikke bare noget, der skal overstås.

Hvis I har små børn med i bilen, kan det være en god idé at planlægge nogle lege, spil eller sange, som I kan hygge jer med under turen. Hav også gerne nogle overraskelser og snacks inden for rækkevidde. 

I kan også planlægge nogle stop på kør selv-ferien, fx ved legepladser eller naturområder, så I kan bryde turen lidt op og komme ud at røre jer lidt. 

Generelt er det en god idé at prioritere at køre gennem naturskønne landskaber, såsom skove eller kyststrækninger, i stedet for udelukkende at holde sig til de danske motorveje.

3. Hav styr på ”Hvad nu, hvis…”

Selvom det er en kedelig del af planlægningen, så er det vigtigt at vide, hvad du skal gøre, hvis bilen fx går i stå eller punkterer undervejs.

Sørg for at have kontaktoplysninger til vejhjælp indkodet på telefonen – har du ikke vejhjælp, kan du købe både dét og en bilforsikring i vores webshop.

Hav styr på sikkerheden i bilen

Det er selvfølgelig helt essentielt, at I har styr på sikkerheden i bilen.

Kvinde og en hund sidder i bil
Tag hunden med på kør selv-ferie i Danmark

Skal I på kør selv-ferie med børn, så er det vigtigt, at de er fastspændt korrekt - uanset om barnet bruger sikkerhedssele eller autostol. 

Det samme gælder, hvis I skal have hunden med på kør selv-ferien - her er det vigtigt, at hunden fastspændes med en hundesele eller opholder sig i et hundbur. 

Se vores tips til kør selv-ferie med børn og hund her:

Sørg for, at I og altid har en førstehjælpskasse, advarselstrekant og refleksvest liggende i bilen, i tilfælde af at en af jer kommer til skade, eller hvis vejhjælpen er tid om at ankomme.

Kører I afsted på kør selv-ferie i en elbil? Så læs her, hvad I skal være opmærksomme på bl.a. ift. opladning af elbil rundt om i landet.

4. Læg en plan – om ikke andet delvist

Måske er du typen, der gerne vil have hele ruten og tidsplanen planlagt før afgang, eller måske foretrækker du bare at starte bilen og så se, hvor du ender?

Lige meget hvad er det en god idé at have gjort bare lidt research og planlægning, inden I starter bilen og kører afsted på bilferie i Danmark.

Måske har I brug for at booke overnatninger, eller måske skal I undersøge, hvor I må slå telt op. Derudover er det godt at vide, at I altid må slå jer ned med soveposer og liggeunderlag på Naturstyrelsens skov- og strandarealer.

Vidste du... 

Magueritruten blev indviet af Dronning Margrethe i 1991. 

Den naturskønne rute er opkaldt efter Dronningens yndlingsblomst, margueritten.

Bliv inspireret af Margueritruten

Er I i tvivl om, hvor kør selv-ferien i Danmark skal gå hen, eller hvilken rute I vil følge? Så kan I måske blive inspireret af Margueritruten.

Margueritruten er over 4.000 km lang, og går gennem naturskønne landskaber på både Sjælland, Møn, Falster, Lolland, Ærø, Langeland, Fyn og Jylland.

I kan læse mere og downloade rutens koordinater til jeres gps på Naturstyrelsens hjemmeside.

Artiklen fortsætter nedenfor

15 gode forslag til kør selv-ferien i Danmark

Der er masser af muligheder, når I er på kør selv-ferie i Danmark. 

Vi har samlet 15 gode forslag herunder: 

1. Hold aktiv ferie
Fx ved at windsurfe ved Marielyst, gå Camønoen på Møn eller klatre på Bornholms klipper.

2. Hold ferie med børn
Fx ved at besøge de mange badelande og forlystelsesparker, der ligger rundt om i landet, eller gå på troldejagt efter de Glemte Kæmper nær København.

3. Fordyb jer i den danske natur
Fx ved at gå på opdagelse i Mols Bjerge, gå tur ved Møns Klint eller besøge Grenen, hvor Skagerrak og Kattegat mødes.

4. Hold daseferie
Fx ved at leje et sommerhus, eller bo på en campingplads nær sol og strand.

5. Besøg gamle, hyggelige byer
Fx ved at besøge den gamle købstad Tønder eller Ribe, der er Danmarks ældste by.

6. Dyk ned i den danske historie
Fx ved at besøge Arbejdermuseet i København, Den Gamle By i Aarhus, Sagnlandet Lejre eller et af de danske Middelaldercentre.

7. Tag på shoppingtur
Fx i København eller Aarhus, hvis I er ude efter tøj og sko, eller mindre byer, hvis I er på jagt efter antikviteter eller kunst.

8. Vær royale for en dag
Fx ved at tage til Frederiksborg Slot i Hillerød, gå tur i Gråsten Slotshave eller besøge Amalienborgmuseet i København.

9. Tag på spa- eller wellnessophold
Fx ved at gøre holdt undervejs på Vejle Fjord Hotel, eller besøge et hotel med spaafdeling i København.

10. Vær kulturelle
Fx ved at besøge et H. C. Andersens barndomshjem i Odense eller Statens Museum for Kunst i København.

11. Tag på safari
Fx ved at besøge Danmarks forskellige zoologiske haver og dyreparker, eller ved tage på østerssafari i Vadehavet.

12. Forkæl jeres smagsløg
Fx ved at tilbringe en aften på én af Danmarks mange Michelin-restauranter, ved at sætte jer til et sønderjysk kaffebord eller ved at besøge et lokalt bryggeri eller destilleri.

13. Gå på opdagelse i – for jer – fremmede egne af Danmark
Fx ved at besøge lokale gårdbutikker på landet, spise røget sild på havnen eller tage på sort sol-safari i Tøndermarsken.

14. Se Danmark fra oven
Fx ved at gå oven på Lillebælt – det såkaldte ’bridgewalking’ – ved at besøge Skovtårnet ved Camp Adventure eller Regnbuen ovenpå det Aarhusianske museum ARoS.

15. Overnat spændende steder
Fx kan I overnatte i Den Gamle Arrest i Ribe, på Dragsholm Slot, i trætophytter på Als eller i en tipi i Skandinavisk dyrepark.

Husk bilforsikringen på bilferien i Danmark

Det er altid vigtigt at have en god bilforsikring – selvfølgelig også når du skal på kør selv-ferie i Danmark.

Har du en bilforsikring med tilvalgsdækningen If Vejhjælp Danmark hos os, kan du få vejhjælp, fx hvis du punkterer, eller du løber tør for brændstof eller strøm.

Læs mere om vores bilforsikring – eller beregn din pris.

Senest opdateret den 7. august 2023.