Bliv selvstændig erhvervsdrivende

Iværksætter, vognmand, frisør eller noget helt fjerde.

​​​​​​​​​​​Selvstændighed er tiltrækkende for mange, da du får muligheden for at være din egen chef. Går du med drømmen om at blive selvstændig, kan det være en god ide at få styr på, hvad der er gældende for en selvstændig erhvervsdrivende.

Vi giver dig svar på de hyppigste spørgsmål herunder.

Nystartet eller etableret virksomhed?

Barsel for selvstændige

Som selvstændig er du omfattet af Barsel.dk på samme vilkår som private arbejdsgivere. Du skal ikke søge kompensation særskilt; det sker automatisk, når du søger om barselsdagpenge.

Du kan læse mere om barselsdagpenge hos Borger og søge om barselsdagpenge hos Virk.

Pension for selvstændige

Som selvstændig har du ret til folkepension, men det er en god ide at overveje, om du vil spare yderligere op ved siden af.

Der findes flere muligheder til, hvordan du kan supplere din folkepension. Du kan f.eks. supplere din folkepension ved at indbetale til ATP Livslang Pension. Du kan også vælge at gøre det gennem et pensionsselskab eller pengeinstitut.​

Du kan her læse mere om pension for selvstændige hos Borger​.dk.

Selvstændig som bibeskæftigelse

Du kan som selvstændig på visse betingelser få lov til at drive en virksomhed som en bibeskæftigelse, imens du får supplerende dagpenge. Det er din a-kasse som afgør, hvorvidt det er muligt.

Læs mere om selvstændig bibeskæftigelse hos Ivækst.

Vigtige regler, rettigheder og økonomisk hjælp

Vi har samlet de vigtigste regler, rettigheder og økonomiske muligheder for at sikre dig bedst muligt, som selvstændig erhvervsdrivende:

Ret til sygedagpenge til selvstændige

Du har, som selvstændig/medhjælpende ægtefælle ret til få sygedagpenge fra kommunen, hvis du ikke kan arbejde på grund af sygdom, eller fordi du er kommet til skade.

Du kan dog først få sygedagpenge efter 2 ugers sygdom.  Få mere at vide om at få sygedagpenge til selvstændige​.

Selvstændig konsulent?

I din søgen efter viden omkring selvstændige, er du måske stødt på ordet konsulent. En konsulent er en, som ofte har en særlig viden indenfor et bestemt område, f.eks. virksomhedskommunikation eller IT.

En konsulent kan være selvstændig og blive tilkaldt til opgaver i forskellige virksomheder, men en konsulent kan også være ansat i en virksomhed.

Læs, hvordan du bliver konsulent

Sygedagpengeforsikring

Der er 2 slags sygedagpengeforsikringer, som dækker:

  • Din egen sygdom og nogle gange medarbejdende ægtefælle
  • Dine ansattes sygdom

Sygedagpengeforsikring til selvstændige

Som selvstændig erhvervsdrivende har du har mulighed for at købe en sygedagpengeforsikring, som administreres af Udbetaling Danmark.

Når du har en sygedagpengeforsikring, kan du få sygedagpenge fra 1. sygedag. Du kan her læse mere om sygedagpengeforsikring til dig selv​.

Har selvstændige ret til sygedagpenge?
Selvstændige kan også have bruge for sygedagpenge. Der er forskellige regler, der gælder her.

Sygedagpengeforsikring til den medarbejdende ægtefælle

En medarbejdende ægtefælle kan også købe den samme sygedagpengeforsikring, som dig der er selvstændig erhvervsdrivende. 

Det kan lade sig gøre, hvis den medarbejdende ægtefælle er registreret hos SKAT som medarbejdende ægtefælle og modtager B-indkomst. Få mere at vide om sygedagpengeforsikring til medarbejdende ægtefælle.

Sygedagpengeforsikring, der dækker dine ansattes sygdom

Har du ansatte, kan du også købe en sygedagpengeforsikring, som sikrer dig mod økonomisk tab i forbindelse med de ansattes sygdom. Læs mere om sygedagpengeforsikring for private arbejdsgivere.

Vælg korrekt erhvervsbil

Fossilbil, hybridbil eller elbil? Stor bil eller lille bil?

Det kan være relevant for dig at skaffe en erhvervsbil, når du starter nyt firma, men det er ikke altid let at navigere i, hvilken bil bedst matcher dine nye behov.

Vi hjælper dig med at stille de rigtige spørgsmål og tage den rigtige beslutning.

Få hjælp til at vælge rigtig bil