Bliv selvstændig erhvervsdrivendeØnsker du at blive selvstændig? Valgmulighederne er mange, du kan fx blive selvstændig iværksætter, vognmand eller frisør. ​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Vi giver dig svar på de typiske spørgsmål, som opstår i forbindelse med at etablere eller overtage en selvstændig virksomhed.

Hvorfor blive selvstændig?

Selvstændighed er tiltrækkende for mange, da du får muligheden for at være din egen chef. Går du med drømmen om at blive selvstændig, kan det være en god ide at få styr på, hvad der er gældende for en selvstændig erhvervsdrivende.

Du kan vælge at starte din egen virksomhed ​helt fra bunden eller du kan videreføre en allerede etableret 

start din egen virksomhed, selvstændig, start virksomhed,
Ønsker du at blive selvstændig erhvervsdrivende - så få vores bedste råd her.

Hvad er en nystartet selvstændig virksomhed?

Der er mange overvejelser i fo​rbindelse med at starte en virksomhed. Du har med en nystartet selvstændig virksomhed mulighed for selv at bestemme den mindste detalje. Der er dog mange ting, du skal overveje i forbindelse med opstart af selvstændig virksomhed.

Du kan med fordel læse vores andre artikler om at starte​ virksomhed op. Vi skriver fx om virksomhedstyper, markedsføring og forretningsplan.

Hvad er en etableret selvstændig virksomhed?

Overtager du en allerede oprettet virksomhed, er der nogle trin, du kan springe over. Du har med en etableret virksomhed mulighed for at sætte dit præg og få virksomheden til at vokse. Får du din virksomhed til at vokse, betegnes du ofte som en vækstiværksætter.

Vi har samlet nogle hjemmesider, som kan være gode at besøge:

  • Overdragelse af selvstændig virksomhed hos Vækst eller på SKAT
  • Få rådgivning om vækst på Startvækst hos Virk.dk

Vigtige regler, rettigheder og økonomisk hjælp

Vi har samlet de vigtigste regler, rettigheder og økonomiske muligheder for at sikre dig bedst muligt, som selvstændig erhvervsdrivende:

Ret til sygedagpenge til selvstændige

Du har, som selvstændig/medhjælpende ægtefælle ret til få sygedagpenge fra kommunen, hvis du ikke kan arbejde på grund af sygdom, eller fordi du er kommet til skade.

Du kan dog først få sygedagpenge efter 2 ugers sygdom.  Få mere at vide om at få sygedagpenge til selvstændige​.

Sygedagpengeforsikring

Der er 2 slags sygedagpengeforsikringer, som dækker:

  • Din egen sygdom og nogle gange medarbejdende ægtefælle
  • Dine ansattes sygdom

Sygedagpengeforsikring til selvstændige

Som selvstændig erhvervsdrivende, har du har mulighed for at købe en sygedagpengeforsikring, som administreres af Udbetaling Danmark.

Når du har en sygedagpengeforsikring, kan du få sygedagpenge fra 1. sygedag. Du kan her læse mere om sygedagpengeforsikring til dig selv​.

Sygedagpengeforsikring til den medarbejdende ægtefælle

En medarbejdende ægtefælle kan også købe den samme sygedagpengeforsikring, som dig, der er selvstændig erhvervsdrivende. 

Det kan lade sig gøre, hvis den medarbejdende ægtefælle er registreret hos SKAT, som medarbejdende ægtefælle og modtager B-indkomst. Få mere at vide om sygedagpengeforsikring til medarbejdende ægtefælle.

Sygedagpengeforsikring, der dækker dine ansattes sygdom

Har du ansatte, kan du også købe en sygedagpengeforsikring, som sikrer dig mod økonomisk tab i forbindelse med de ansattes sygdom. Læs mere her her sygedagpengeforsikring for private arbejdsgivere.

Barsel for selvstændige

Du har som selvstændig mulighed for at søge barselsdagpenge fra Udbetaling Danmark.

Du kan fra 1. oktober 2015 søge om kompensation for tab at af indtægt fra Barselsudligningen.

Du skal ikke selv søge kompensationen. Det sker automatisk, når du søger om barselsdagpenge.

Du kan læse mere om barselsdagpenge hos Borger og søge om barselsdagpenge hos Virk.

start din egen virksomhed, selvstændig

Pension for selvstændige

Som selvstændig har du ret til folkepension, men det er en god ide at overveje, om du vil spare yderligere op ved siden af.

Der findes flere muligheder til hvordan du kan supplere din folkepension. Du kan fx supplere din folkepension ved at indbetale til ATP Livslang Pension. Du kan også vælge at gøre det gennem et pensionsselskab eller pengeinstitut.​

Du kan her læse mere om pension for selvstændige hos Borger​.

Selvstændig som bibeskæftigelse

Du kan som selvstændig på visse betingelser få lov til at drive en virksomhed som en bibeskæftigelse, imens du får supplerende dagpenge. Det er din a-kasse som afgør, hvorvidt det er muligt.

Du kan læse mere om selvstændig bibeskæftigelse hos Ivækst.

Selvstændig konsulent

Hvad er en konsulent? I din søgen efter viden omkring selvstændige, er du måske stødt på ordet konsulent. En konsulent er en, som ofte har en særlig viden indenfor et bestemt område, fx virksomhedskommunikation eller IT.

En konsulent kan være selvstændig og blive tilkaldt til opgaver i forskellige virksomheder, men en konsulent kan også være ansat i en virksomhed.