10 tips til brandforebyggelse

Sådan undgår du brand i dit hjem

Styr på indboforsikringen? Ellers kan du købe én her!

Det sker heldigvis ikke så ofte, at et hus brænder. Men når det sker, har det ofte store og uoverskuelige konsekvenser, både for dit hjem, din pengepung, men også for dig som person. Vi vil derfor gerne hjælpe dig med nogle tips til effektiv brandforebyggelse. ​


10 tips til effektiv brandforebyggelse

Det er rigtig vigtigt at yde effektiv brandforebyggelse i sit hjem, hvis man gerne vil undgå brand. Her nedenfor giver vi dig 10 gode råd til hvordan du selv undgår brand:

Brandforebyggelse tip 1: Overvåg levende lys
Forlad aldrig et rum med levende lys, da disse kan få fat i brandbare gardiner, duge, planter eller lignende, fx hvis lysene vælter eller brænder helt ned.

Brandforebyggelse tip 2: Røgalarmer og pulverslukkere
Hav altid røgalarmer og pulverslukkere i nærheden, også på hver etage og i hver ende af boligen. Sørg altid for, at røgalarmernes batterier er opladede og at pulverslukkerne ikke er for gamle.


Brandforebyggelse tip 3: Overvåg åbne ildsteder
Lad aldrig åbne ildsteder være uden opsyn, da en gnist hurtigt kan smutte fra ilden og over i gulvtæppet, eller røgen kan sprede sig i stuen, hvis røgrøret er spærret.

Brandforebyggelse tip 4: Opbevaring af tændstikker
Opbevar tændstikker utilgængeligt for børn, så de ikke uforvarende får sat ild på hverken sig selv eller deres omgivelser.

Brandforebyggelse tip 5: Pas på med rygning
Ryg aldrig i sengen eller når du er meget søvnig, da du kan risikere at tænde en brand med en tændt cigaret i sengen, sofaen eller på gulvtæppet.

Brandforebyggelse tip 6: Sluk elektronikken
Sluk på kontakten, når el-artikler og opladere ikke er i brug. Så risikerer du ikke, at de overopheder, smelter eller starter en brand med en gnist.

Brandforebyggelse tip 7: Pas på strygejernet
Forlad aldrig et tændt strygejern, hverken stående eller liggende – du kan risikere, at det overopheder, vælter eller at et familiemedlem brænder sig på det.

Brandforebyggelse tip 8: Sluk køkkenmaskiner
Sluk for kaffemaskiner, brødristere og elkedler, når de ikke er i brug - benyt evt. en timer, så de slukker automatisk.

Brandforebyggelse tip 9: Pas på varm olie og fedt
Gå aldrig fra en gryde med olie eller fedt under opvarmning, da det nemt kan komme til at sprøjte på træbordplader, viskestykker og børn.

Brandforebyggelse tip 10: Lovlige elinstallationer
Sørg for, at dine elinstallationer er lovlige, så risikoen for brand i væggene sænkes. Hvis en elinstallation pludselig udskyder gnister inde i væggen, kan branden nå at få godt fat, før du når at reagere.

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Sådan dækker vi brand i dit hus

Din indboforsikring dækker brandskader efter ukontrollabel brand i dit hus, fx hvis der går ild i juletræet, og brændende gran falder ned og skader gulvtæppet.

Mindre skader, såsom svidemærker efter gnister fra fx stjernekastere dækkes ikke, så her gælder det om enten at yde grundig brandforebyggelse, at gå udenfor eller være meget forsigtig.

Læs mere om vores indboforsikring​

Hvis branden i stedet er foregået udendørs, er det vores husforsikring, der dækker.

Læs mere om vores husforsikring


Udendørs brandforebyggelse

 • Havegrill
  Brug havegrillen med omtanke, placer den stabilt og med god afstand til børn og bygninger. Tænd aldrig op med tændvæsker ¬– og hav altid vandslangen eller en spand vand klar, hvis der skulle opstå brand. Sådan opnår du den bedste brandforebyggelse.

 • Havemøbler
  Har havemøblerne fået linolie, så smid ikke den brugte klud direkte i skraldesækken, da linolie er selvantændeligt. Hvis du vil undgå brand, bør du i stedet opbevare kluden i et glas med tætsluttende låg eller en lukket plasticpose.

 • Ukrudtsbrænder
  Ukrudtsbrændere er hvert år årsag til flere brande, så brug dem med omtanke – brug dem bl.a. ikke i blæsevejr og tørre perioder eller tæt på bygninger, buske og biler. Yd aktiv brandforebyggelse ved at have en vandkande eller haveslange klar, hvis der skulle opstå gløder eller brand.

 • Benzin
  Opbevar aldrig benzin til plæneklipperen i eddikedunke, plastflasker og lignende, da benzinen nedbryder plastmaterialet.

  Benzinen udsender herefter letantændelige benzindampe, og en gnist fra bilmotoren eller en cigaret er nok til at starte en brand. Brug derfor kun godkendte reservedunke, hvis du vil yde ordentlig brandforebyggelse.

 • Bålplads
  Bål i haven er hyggeligt, men tjek kommunens sikkerhedsregler, før I tænder op. Brug rent, tørt træ og aldrig tændvæsker, og tænd aldrig bål i blæsevejr eller tørkeperioder. Hold opsyn og hav en spand vand klar til at slukke ild og vildfarne gløder med.

  Til Skt. Hans gælder der særlige sikkerhedsregler for de store bål - især ift. brandforebyggelse. Tjek minimumsafstande til bygninger, bevoksning og materialer hos Beredskabsstyrelsen, før I går i gang.

​Senest opdateret den 29. februar 2016.

3 fordele ved indboforsikringen

 • Udvidet sikkerhed
  Øger din sikkerhed, fx dækkes tricktyveri og omkodning af låse.​​

 • IT-udstyr udlånt af skolen
  Hvis du har en Indbo Plus hos os, hjælper vi dig med dækning af disse ting.​​

 • Én gennemgående selvrisiko
  Vi har, med meget få undtagelser, én valgfri gennemgående selvrisiko på de fleste dækninger.​​​​​​​​

Få rabat på din forsikring

Som kunde hos os, får du fordelagtige tilbud på If Smartalarm - leveret af G4S og Lindrucker vindueslåse - og samtidig får du rabat på din indboforsikring!

If SMARTalarm - leveret af G4S
Du får op til 10 % rabat på din forsikring med en alarm. Læs mere If SMARTalarm - leveret af G4S.

Lindrucker vindueslåse
Du får op til 10 % rabat på din forsikring med vindueslåse. Læs mere og bestil Lindrucker-produkter med rabat - skriv blot "If" i rabatfeltet. 

Få op til 20 % rabat på din forsikring, hvis du har både vindueslåse og en alarm.