Beskyt dit hjem mod

Skadedyr og deres skader

Styr på indboforsikringen? Ellers kan du købe én her!

Mange danske hjem oplever problemer med skadedyr, hvilket bl.a. skyldes danskernes øgede rejselyst. Både væggelus og kakerlakker kommer med hjem i kufferten fra fjerne destinationer, og hvis de først er kommet over dørtærsklen, er de svære at smide ud igen.

Vi har samlet lidt information om de mest gængse skadedyr i danske hjem, og her kan du bl.a. lære at tyde tegnene for, når skadedyrene er flyttet ind og hvordan du smider dem på porten!


Lug ud i lopperne

Især katteejere kender til loppeproblematikken, da katteloppen er den mest udbredte loppetype i Danmark. Lopperne lever på et værtsdyr, fx en kat eller hund, og kan lægge op til 25 æg om dagen. De fleste loppeæg falder ud af kæledyrets pels og spredes dermed rundt i huset, hvor æggene klækkes 2-10 dage efter.

En sulten loppe kan sagtens finde på at bide et menneske, dog vil skadedyret sjældent blive boende på et menneske efter biddet. Loppen nøjes med at suge lidt blod, efterladende et rødt, kløende myggestiklignende knop.

Kløen skyldes den gift, som loppen bedøver huden med ifm. biddet, og ofte vil du finde flere røde knopper i klynger, da loppen gerne bider flere gange i træk.

Læs mere om lopper

Sådan finder du lopperne

Den nemmeste måde at se om dit kæledyr er angrebet af lopper, er ved at rede dyrets pels med en tættekam. Den afredte pels kan med fordel lægges i en klar plasticpose, hvorefter håret undersøges for lopper.

På denne måde undgår du, at skadedyrene hopper fra kæledyret og over på dig selv under redningen - en loppe kan nemlig springe helt op til 30 cm!

Hvis der findes 1,5-3 mm store hunlopper, mørke hanlopper, hvide perleformede æg og mørke komma- eller spiralformede ekskrementer i pelsen, er kæledyret angrebet af skadedyr og en loppekur skal igangsættes.


Sådan kommer du af med lopperne

Det er rigtig vigtigt at tjekke kæledyrene hyppigt i loppesæsonen, da det er nemmere at komme af med skadedyrene, jo tidligere du opdager dem. Du kan også forebygge loppeangreb med dråber, tabletter, indsprøjtninger eller lignende, så lopperne holdes helt væk.

Hvis skadedyrene allerede har fået fat, kan du behandle dit kæledyr med enten halsbånd, shampoo eller dråber, mens selve hjemmet kan behandles med sprøjtemidler, der dræber både æg, larver og voksne lopper.

Det anbefales, at du kontakter dyrlægen eller en skadedyrsbekæmper, inden du kaster dig ud i bekæmpelse af lopper.

Væk med væggelusene

På trods af navnet er en væggelus slet ikke en lus, men en tæge, som lever af at suge blod fra sovende mennesker.

Biddene kan ikke mærkes, men væggelusene kan efterlade markante mærker på kroppen og give kløe - der er dog mennesker, der ikke reagerer på bid fra disse skadedyr.

Læs mere om væggelus

Sådan finder du væggelusene

Væggelus har klare favoritsteder i hjemmet, og holder især til ved mørke og lune temperaturer. Derfor findes sporene efter skadedyrene ofte i sengen, på madrasser, i skuffer og i skabe, men de kan også findes mindre indlysende steder, fx mellem gulvbrædderne, bordpaneler, eller i andre revner og sprækker.

Ved væggelusenes foretrukne steder kan du finde små sorte ekskrementer, tomme huder og æggeskaller, og desuden er det ikke unormalt at finde små blodpletter på sengetøjet efter deres natlige angreb.


Sådan kommer du af med væggelusene

Det er ofte nødvendigt at få hjælp af en skadedyrsbekæmper, for at gøre huset frit for væggelus. Derudover skal hus og inventar ofte behandles med flere produkter og metoder, og i de fleste tilfælde er det ligeledes nødvendigt med to eller flere behandlinger.

Foruden selve huset, skal alle møbler, madrasser, senge og lignende inventar behandles, hvorefter en skadedyrsinspektion kan erklære huset for væggelusfrit.

Det anbefales desuden, at du kontakter dyrlægen og en skadedyrsbekæmper, inden du selv kaster dig ud i bekæmpelse af væggelus.

Kom af med kakerlakkerne

Kakerlakker er nogle af de værste skadedyr, fordi de kan sprede vira og bakterier og være kilde til sygdomme som salmonella, gulsot og gule stafylokokker.

Kakerlakker kan komme ind i huset på mange måder, fx kan de komme med hjem i kufferten fra en udenlandsrejse, hvis du har købt mad fra fjerne egne.

Læs mere om kakerlakker

Sådan finder du kakerlakkerne

Det er relativt nemt finde ud af, om huset er angrebet af kakerlakker. For det første lugter kakerlakker utrolig dårligt, og lugten hænger ved de genstande, som skadedyrene kommer i berøring med.

I Danmark er den tyske kakerlak den mest udbredte, og de er nemme at se med det blotte øje, da de kan blive 1-1,5 cm store. Kakerlakkerne elsker varme og fugtige miljøer, og findes derfor ofte i og omkring badeværelser, vaskerum og køkkenområder.


Sådan kommer du af med kakerlakkerne

Kakerlakkerne kan bekæmpes med kemiske stoffer, og derfor anbefaler vi altid, at bekæmpelsen udføres af en professionel. Desuden er det ekstra vigtigt, at skadedyrsbekæmpelsen af kakerlakker sker ift. de rigtige midler og metoder, da kakerlakker ofte lever tæt på madvarer.

Det er desværre ikke nok at behandle de rum, hvor kakerlakkerne er fundet - alle rum skal behandles, gerne flere gange, for at sikre en komplet skadedyrsudryddelse. Anvender du forkerte metoder eller midler, kan du risikere, at kakerlakkerne bliver resistente og dermed sværere at uddrive fra huset.

Haml op med husmusene

Husmusen er én af de to slags mus i Danmark, som trives indendørs og som derfor kan give problemer for husejere. Musene kan forårsage store skader på huset, da de gnaver i stort set alt, fx isolering, rør og afdækninger, hvilket på sigt kan føre til råd og svamp i huset.

Ledninger og kabler går heller ikke fri - dette kan i værste fald forårsage kortslutninger og brand. Slutteligt bærer musene en smittefare via deres urin og afføring, dog er smitterisikoen lang mindre end ved rotter.

Læs mere om husmus

Sådan finder du husmusene

Mus kan mase sig gennem åbninger så små som 7 mm, og kan derfor komme ind hvor som helst i huset. Desuden kan de både klatre og hoppe helt op til 30 cm lodret op.

Husmus foretrækker korn, frø og kerner, men kan faktisk overleve ved at spise ting som kit, stearinlys og sæbe. Selvom musene ikke har den store appetit, kan deres ødelæggelser være omfattende og dyre at få repareret.


Sådan kommer du af med husmusene

De fleste bruger såkaldte smækfælder med lidt lokkemiddel i, når de forsøger at rydde huset for husmus. Det er dog vigtigt at huske, at der skal mange fælder til ét hus, og at fælderne bør placeres langs vægge, paneler og lignende, da musene ofte løber langs lodrette flader.

Det anbefales desuden, at du kontakter en skadedyrsbekæmper, inden du selv kaster dig ud i bekæmpelsen af husmusene.

Senest opdateret den 12. april 2016.

3 fordele ved indboforsikringen

  • Udvidet sikkerhed
    Øger din sikkerhed, fx dækkes tricktyveri og omkodning af låse.​​

  • IT-udstyr udlånt af skolen
    Hvis du har en Indbo Plus hos os, hjælper vi dig med dækning af disse ting.​​

  • Én gennemgående selvrisiko
    Vi har, med meget få undtagelser, én valgfri gennemgående selvrisiko på de fleste dækninger.​​​​​​​​

Få rabat på din forsikring

Som kunde hos os, får du fordelagtige tilbud på If Smartalarm - leveret af G4S og Lindrucker vindueslåse - og samtidig får du rabat på din indboforsikring!

If Smartalarm - leveret af G4S
Du får op til 10 % rabat på din forsikring med en alarm. Læs mere If Smartalarm - leveret af G4S.

Lindrucker vindueslåse
Du får op til 10 % rabat på din forsikring med vindueslåse. Læs mere og bestil Lindrucker-produkter med rabat - skriv blot "If" i rabatfeltet. 

Få op til 20 % rabat på din forsikring, hvis du har både vindueslåse og en alarm.