Gode råd til at

UNDGÅ IDENTITETSTYVERI

Styr på indboforsikringen? Ellers kan du købe én her!

Sådan beskytter du dig mod identitetstyveri

Først og fremmest er det vigtigt, at du gør, hvad du kan for at undgå, at dine personlige data falder i hænderne på lyssky personer. Her er en række gode råd:

 • Pas på dine personlige oplysninger. Oplys ikke fortrolige og personlige oplysninger i mails, i telefonen, på debatsider eller chatsider. Dine oplysninger er personlige - giv dem aldrig videre.

 • Pas på dit kreditkort og kreditkortnummer. Sørg for altid at få dit kort tilbage, fx fra taxaer og restauranter, og indtast kun dine kreditkortoplysninger på hjemmesider du har tiltro til. Få tips til at undgå fupbutikker.
 • Pas på din Facebook-profil. Indstil din profil, så kun dine venner kan se dine billeder og grundlæggende oplysninger.

 • Oplys ikke dit CPR-nummer til andre end virksomheder og myndigheder, der har behov for at kende det. Heller ikke ved telefoniske henvendelser fra personer, du ikke har bedt om at blive kontaktet af. Brug en kryptereret mail, hvis du skal sende dit CPR-nummer til fx bank, forsikringsselskab eller en myndighed.

 • Brug adgangskode på dine digitale enheder, så andre ikke kan få adgang til dine oplysninger, hvis den/de bliver væk.

 • Pas på din computer. Husk at sikre din pc og bærbare enheder med antivirus og firewall. Brug forskellige adgangskoder til dine online tjenester – og anvend koder med små og store bogstaver samt tal.

 • Gem ikke adgangskoder til sider, der indeholder personfølsomme oplysninger og log altid ud fra sider, hvor du er logget på med NemID.

 • Krypter dit trådløse netværk. Er du i tvivl, så tjek brugsvejledningen til din router eller kontakt internetudbyderen.

 • Hold øje med bankkontoen. Tjek kontoudtog jævnligt, og ring straks til banken, hvis der er hævet beløb, som du ikke kender til.

 • Smid personlige papirer og kort sikkert ud. Riv personlige papirer over så mange gange, at man ikke kan se CPR-nummer og smid stykkerne ud i en lukket skraldepose. Det samme gælder sundhedskort o. lign.

 • Pas på din post. Lås din fysiske postkasse, for at undgå brevtyveri, og bemærk hvis post udebliver. Et pas eller sundhedskort, der er bestilt, men ikke når frem, bør altid anmeldes.


Sådan dækker indboforsikringen ved identitetstyveri

Hvis du har en indboforsikring, kan du få hjælp af os, hvis nogen stjæler din identitet. Du får hjælp til at begrænse skadevirkningerne ved identitetstyveri og til at afvise uretmæssige krav som følge af identitetstyveriet.

Artiklen fortsættes nedenfor

Vilkår

ID-sikring er en del af din familie- eller indboforsikring, og vilkårene finder du her:

Læs vilkår

Tag ID-testen

Hvor bevidst er du om risikoen for at nogen stjæler din identitet?

Tag testen

Er du blevet udsat for bedrageri?

Gør følgende:

 • Indgiv straks en politianmeldelse.
 • Spær dit CPR-nummer, dit kreditkort, din konto og dine kreditoplysninger.
 • Skift alle adgangskoder.
 • Tag kontakt til de butikker, banker og finansieringsselskaber, der opkræver penge fra dig.


Få mere information om identitetstyveri

Hvis du er kunde hos If, dækkes identitetstyveri af indboforsikringen.

Beskyttelse mod identitetstyveri


Spørgsmål og svar

​​​​​Som en hjælp har vi her samlet de spørgsmål, som oftest bliver stillet om identitetstyveri.

Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål, så er du altid velkommen til at ringe til os på telefonnummer 70 12 12 12 eller sende os en mail på idsikring@if.dk​​​​.​​

Hvad gør jeg, hvis jeg bliver udsat for et identitetstyveri?

Det er vigtigt at anmelde identitetstyveriet til politiet.

Har du fx modtaget regninger for varekøb, som du ikke kender til, er kvitteringen for din politianmeldelse et vigtigt bevis for, at du ikke har foretaget det pågældende varekøb.

Du skal desuden gøre indsigelse mod de uretmæssige krav fra kreditorer, som du modtager på baggrund af identitetstyveriet, og du skal aldrig betale regninger.

Kontakten med de forskellige kreditorer kan være et tidskrævende arbejde. Har du en If ID-sikring, klarer vi det hele for dig. ​

Jeg har modtaget en mistænkelig mail, hvad skal jeg gøre?

Såkaldte "phishing" mails, hvor svindlere forsøger at franarre dig personlige oplysninger som CPR-nummer, brugernavne, adgangskoder osv., kan være godt lavet.

Det er derfor klogt at være skeptisk over for de mails, som du modtager. Modtager du fx en mail fra SKAT, som beder om personlige oplysninger, bør du være varsom.

Din bank og SKAT vil ikke bede om denne type oplysninger pr. mail.

Er du i tvivl om ægtheden af en mail, er et godt råd at ringe til afsenderen og få kontrolleret, om henvendelsen er ægte. Find telefonnummeret på firmaets hjemmeside og ring og spørg til den mail, som du har modtaget. ​

Jeg har fået stjålet min pengepung - hvad gør jeg?

Udover at spærre dine kreditkort og anmelde tyveriet til politiet, vil det være fornuftigt at holde ekstra godt øje med din postkasse. Det vil besværliggøre identitetstyvens misbrug.

Tyveri af regninger fra din postkasse, kan dække over et misbrug. Øget opmærksomhed på din post vil desuden gøre det sværere at bestille fx kreditkort og benzinkort til din adresse.​

Hvordan undgår jeg at blive udsat for et identitetstyveri?

Man kan minimere risikoen for at blive udsat for et identitetstyveri ved at undgå at opgive personlige oplysninger – fx på Facebook og på mail.

Få din nabo eller en ven til at tømme din postkasse, når du tager på ferie. Opbevar dit pas og andre personlige papirer på en god måde i hjemmet. Så mindsker du chancen for, at en indbrudstyv falder over det.

Tænk også over din IT-sikkerhed. Kontroller dine sikkerhedsindstillinger på fx din mail. Vælg ikke et let genkendeligt password, og brug ikke det samme password alle steder. ​

Jeg trues med inkasso, for noget jeg ikke har købt

Hvis du trues med inkasso efter at have undladt at betale en regning, for en vare du ikke har købt, skal du fortsat undlade at betale regningen.

Der skal gøres indsigelse mod kravet. Kontakt If ID-sikring, som hjælper dig med at afvise det uretmæssige krav, på telefon 70 12 12 12 eller mail: idsikring@if.dk​​​​.​​

Hvordan kan bedragere misbruge mit CPR-nummer?

Bedragere kan misbruge dit CPR-nummer, til at foretage køb i dit navn. Det kan fx være mobiltelefoner, som købes på afbetaling. Bedrageren får telefonen sendt til en afhentningsboks, og regningen sendes til dig.

Der kan også handles på afbetaling, oprettes betalingskort til benzinstationer eller optages ufordelagtige kviklån.​​

Jeg har haft indbrud, hvad skal jeg være opmærksom på?

Du har sikkert opdaget, at musikanlægget mangler. Har du husket at kontrollere, at dit pas stadig ligger på sin plads? Er din computer stjålet, bør du skifte password til fx din mail.

I tiden efter indbruddet bør du ligeledes være opmærksom på din post. ​​

Hvordan opdager jeg, om jeg er udsat for et identitetstyveri?

Hvis du modtager regninger eller bekræftelser på varekøb og abonnementer, som du ikke kender noget til, skal du reagere.

Meddelelse om adresseændring, breve om låneansøgninger eller telefoniske henvendelser om varekøb, som du ikke kender noget til, bør du også reagere på. ​

Kan jeg spærre mit CPR-nummer for kreditkøb?

​​Det er desværre ikke muligt.

Hvad skal jeg være opmærksom på ift. sociale medier?

Tænk over hvilke oplysninger du deler på fx Facebook.

Undgå at dele billeder, som indeholder personfølsomme oplysninger. Det kan eksempelvis være dit nyerhvervede kørekort eller et diplom fra din uddannelse.

Husk der er mange, der læser med på dine Facebook-opdateringer. ​

Skal man have et nyt CPR-nummer efter identitetstyveri?

​​Muligheden for at få tildelt et nyt CPR-nummer er kun tiltænkt helt særlige tilfælde. Tildeling af et nyt CPR-nummer vil kun i få tilfælde være en egnet løsning.

Ønsker man som offer for et identitetstyveri at få tildelt et nyt CPR-nummer, skal man indgive en anmodning til Økonomi- og Indenrigsministeriet, som vil vurdere, om der i ens tilfælde, kan tildeles et nyt CPR-nummer.

Kun i de tilfælde hvor misbruget af ens CPR-nummer, er af en særlig karakter, har et stort omfang og er vedvarende, vil vi anbefale at anmode om tildeling af et nyt CPR-nummer. ​

If ID-sikring kan bistå med hjælp og vejledning igennem denne proces. ​

Senest opdateret den 6. april 2017.