Forebyg indbrud under ferien

Undgå at komme hjem til et tomt hus.

Styr på indboforsikringen? Ellers kan du købe én her!

At holde ferie drejer sig for de fleste om at slappe af, hygge sig og have en masse kvalitetstid sammen med familie og venner. Desværre er det ikke kun sjov og ballade at tage på ferie og efterlade alle sine ting og værdigenstande derhjemme, slet ikke hvis man frygter for indbrud, mens man er væk.

Bare i 2016 blev der anmeldt over 31.000 indbrud i private danske hjem, hvilket kan gøre enhver nervøs for at efterlade sine smykker og sølvtøj ubevogtet derhjemme, kun beskyttet af en forsikring. Der er dog flere måder, hvorpå du kan sikre dig selv noget sindsro, så du kan nyde ferien uden bekymringer.

11 råd: Sådan beskytter du dine værdigenstande under ferien

Der er flere ting, du selv kan gøre, for at få dit hus til at se beboet ud i løbet af ferien:


1. Tænk over, hvad du deler på sociale medier

Når du kun deler Facebookopslag med dine venner, eller du har indstillet din Instagramprofil til at være privat, kan du dele alt, hvad du har lyst til.

Hvis alle – inklusiv tyve – derimod kan se dine opslag, er det en god idé at undgå fx nedtællinger til du tager på ferie (fx ”kun 4 dage til Paris”) eller indtjekninger i lufthavnen, på hotellet og ved seværdigheder, samt billeder fra ferien. Det sender et tydeligt signal om, at dit hjem er forladt og sikkert at bryde ind i.


2. Hav en bil stående i indkørslen

Hvis du ikke tager bilen med på ferie, kan du sørge for at parkere den i din indkørsel, også selvom du har en garage. Hvis du ikke selv har bil, eller hvis du tager bilen med på ferie, kan du bede dine naboer om at parkere deres biler i din indkørsel i stedet for i deres egen eller på vejen. 

At have en bil stående i indkørslen signalerer, at der er nogen hjemme, og dette signal kan være med til at skræmme potentielle tyveknægte bort fra din ejendom.


3. Hæng tøj til tørre i haven

Hvis du har en have, kan du med fordel hænge noget tøj til tørre udenfor, som du ikke vil være ked af at miste. Du kan også bede dine naboer tørre deres tøj i din have, så det ser ud som om, der er nogen hjemme. Det er de færreste, der har tøj hængende til tørre udendørs, mens de ikke selv er hjemme, og slet ikke hvis de er hjemmefra i flere dage – og det vil tyvene også tænke.


4. Få tømt postkassen

At have en postkasse der flyder over med breve, aviser og reklamer, giver tyvene et klart signal om, at der ikke er nogen hjemme i boligen. Få derfor en nabo eller ven til at komme og tømme din postkasse regelmæssigt, så posten ikke stikker ud af postkassens brevsprække.


5. Træk gardinerne fra

Det er de færreste mennesker der har persienner og gardiner trukket for i løbet af dagen, og det ved tyvene godt. Sørg derfor for at trække gardinerne fra, så tyven i højere grad bliver i tvivl om, hvorvidt du er hjemme eller ej.


6. Bed naboerne bruge skraldespandene

En nem måde hvorpå tyvene kan tjekke om du er på ferie eller ej, er ved at tjekke dine skraldespande ude ved vejen. Hvis de linder på låget og ser, at skraldespandene er tomme, er det et klart signal til dem om, at der ikke er nogen hjemme i boligen, og at der er fri adgang til alle dine værdier. 

Det er derfor en god idé, at bede dine naboer om at bruge dine skraldespande, så affaldsspandene aldrig når at blive helt tomme.


7. Få græsplænen slået

Hvis du skal på ferie i længere tid i løbet af sommeren, er der stor sandsynlighed for, at din græsplæne når at få vokset sig vild og frodig, inden du kommer hjem igen. En så forsømt have signalerer til andre, at der ikke er nogen mennesker hjemme til at slå græsset, og at huset sandsynligvis er lige så forladt som haven.

Spørg derfor gerne dine naboer eller venner, om de gider slå græsset 1-2 gange i løbet af din ferie, alt efter hvor længe du er væk.


8. Brug automatiske tænd/sluk-ure

Et helt mørklagt hus kan være et signal til tyve om, at der ikke er nogen hjemme i huset, i al fald ikke på det indeværende tidspunkt. Derfor kan du med fordel bruge automatiske tænd/sluk-ure flere steder i boligen, som tænder forskellige ting på forskellige tidspunkter. 

Dette tip gælder ikke blot når du er på ferie, men kan også hjælpe dig til at undgå indbrud til hverdag.


9. Luk dørene inde i boligen

Det er fristende at lade alle dørene indendørs stå åbne, så luften ikke står fuldstændigt stille i stuerne under din ferie. Desværre giver åbne døre også tyven et bedre indblik i, hvilke ting du har og hvordan din bolig er layoutet.

Hvis du derimod lukker dørene, kan tyven ikke se mere end ét rum ad gangen, og du kan endda skabe en tvivl i tyvens hoved, i forhold til hvorvidt du er hjemme eller ej – du kan jo lige så godt være bag en lukket dør, som du kan være på ferie.


10. Gem værdifulde ting væk

Hvis tyvene skulle være så frække, at komme helt op til dit hus og kigge ind af vinduerne, kan du afskrække dem fra indbrud, ved at gemme dine værdifulde ting væk. Hav ikke nogen computere, designermøbler eller lignende stående frit fremme, men gem dem et sted, så man kan ikke se dem udefra.


11. Fjern blomster og stearinlys

Hvis du gerne vil undgå indbrud under ferien, er det en god idé at fjerne alle afskårne blomster og stearinlys, så de ikke kan ses fra vinduerne. En vissen buket eller smeltet stearinlys vidner i høj grad om et ferieforladt hjem, hvilken kan give potentielle tyve det sidste skub i forhold til hvorvidt de vil begå indbrud i dit hjem eller ej.

Ønsker du flere gode råd?

Hvis du er på udkig efter flere tips til sikring af din bolig, kan du læse mere i sikkerhedsfirmaet G4S' 25 gode råd til forebyggelse af indbrud, før du tager på ferie.

Artiklen fortsættes nedenfor

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Har du spørgsmål?

Vi er klar til at hjælpe dig.
Ring til os på 70 12 12 12, chat eller skriv til os​ - eller få os til at ringe til dig​.​​​​​​​​​

Lad ikke frygten for indbrud ødelægge ferien

Ifølge en undersøgelse vi har foretaget i samarbejde med YouGov, frygter hele 61 % af danskerne for indbrud i deres hjem, mens de er væk på ferie.

Det er især værdigenstande som smykker og sølvtøj, som danskerne frygter forsvinder fra hjemmet, mens de selv befinder sig i udlandet eller et andet sted i Danmark. Især beboerne i Syddanmark er nervøse for indbrud, her frygter hele 70 %, at flere af deres værdigenstande forsvinder under deres fravær.

Der er dog flere måder at sikre sine værdigenstande på, og faktisk har ca. hver 8. husstand valgt at opbevare deres smykker og lignende hos venner og naboer, mens deres eget hus står tomt. Det er især Syddanskerne, der får deres ting opbevaret andre steder, og her sørger hele 18 % for at overdrage deres mest værdifulde genstande til naboer og venner.

På denne måde føler de sig mere trygge, og de risikerer ikke at få deres ting stjålet, bare fordi deres eget hus ser tomt og forladt ud. En anden god idé er selvfølgelig at have en forsikring, som dækker tyveri, men desværre dækker forsikringen kun den økonomiske værdi, hvorimod affektionsværdi er umulig at erstatte.

Hvis ikke du har lyst til eller mulighed for at overdrage dine værdigenstande til andre, er der flere måder, hvorpå du kan få dit hus til at se beboet ud, mens du ikke selv er hjemme. Ved hjælp af nogle få simple tricks, kan du selv forsøge at skræmme tyven væk, før han overhovedet har nærmet sig dit hus.

Læs mere om vores indboforsikring


Få ro i sindet med en indboforsikring

Din indbodækning dækker, hvis dine værdigenstande bliver stjålet fra din aflåste bolig, mens du er på ferie. Mange smykker, sølvtøj og lignende har dog i højere grad affektionsværdi fremfor en økonomisk værdi, hvilket gør det til en god idé at tage sine forholdsregler over for potentielle tyve – også selvom man får økonomisk kompensation ved indbrud gennem forsikringen.

Hvis du skulle være så uheldig, at dine ting bliver stjålet fra naboens hus, dækker din forsikring hos os også, så længe tingene kun er der for en kortere periode, og de er forsvarligt låst inde.

Senest opdateret den 6. juli 2017.

3 fordele ved indboforsikringen

  • Udvidet sikkerhed
    Øger din sikkerhed, fx dækkes tricktyveri og omkodning af låse.​​

  • IT-udstyr udlånt af skolen
    Hvis du har en Indbo Plus hos os, hjælper vi dig med dækning af disse ting.​​

  • Én gennemgående selvrisiko
    Vi har, med meget få undtagelser, én valgfri gennemgående selvrisiko på de fleste dækninger.​​​​​​​​

Få rabat på din forsikring

Som kunde hos os, får du fordelagtige tilbud på If Smartalarm - leveret af G4S og Lindrucker vindueslåse - og samtidig får du rabat på din indboforsikring!

If Smartalarm - leveret af G4S
Du får op til 10 % rabat på din forsikring med en alarm. Læs mere If Smartalarm - leveret af G4S.

Lindrucker vindueslåse
Du får op til 10 % rabat på din forsikring med vindueslåse. Læs mere og bestil Lindrucker-produkter med rabat - skriv blot "If" i rabatfeltet. 

Få op til 20 % rabat på din forsikring, hvis du har både vindueslåse og en alarm.