Elbil vs. benzinbil

Kører din bil på el, benzin, diesel eller en kombination? Her kan du læse mere om forskellene på de forskellige typer biler.

Få en godt dækkende forsikring til din bil hos os.

Beregn pris her!

Hvad får din bil til at køre?

Mens der stadig er langt flest benzinbiler på vejene, bliver både elbiler og hybridbiler hele tiden mere populære. I slutningen af 2021 stod el- og hybridbilerne for 5,2 % af Danmarks samlede vognpark.

Selvom det kan lyde lavt, er det faktisk en fordobling fra bare 2,4 % året før.

Læs mere om vores bilforsikring her

Der er overordnet set 4 typer biler på de danske veje:

  • Benzinbiler
  • Dieselbiler
  • Elbiler
  • Hybrid biler.

Elbiler og hybridbiler vinder frem i Danmark

Hvor anskaffelsen af benzin- og dieselbiler er faldet med henholdsvis 20,7 % og 44,3 % fra 2020 til 2021, er andelen af el- og hybridbiler steget i samme periode.

Hvor der i 2020 blev anskaffet 14.219 nye elbiler, blev der i 2021 anskaffet 24.881 – en stigning på hele 75 %. Stigningen er endnu mere markant for hybridbiler, her gik vi fra 18.280 i 2020 til 40.523 i 2021. Altså over dobbelt så mange.

Hybridbiler - fordele og ulemper

Nye biler

Ingår inte 2020 2021 Ændring
Benzinbiler
120.675 95.678 - 6,2 %
Dieselbiler
45.808 25.522 - 20,7 %
Elbiler
14.219 24.881 44,3 %
Hybrid mv.
18.280 40.523 75 %
Nye personbiler i alt
198.982 186.604 121,7 %
Ingår inte Ingår inte Ingår inte

Overvejer du at købe en hybrid eller elbil? Så få flere gode råd om elbiler her

Forsikring til elbil vs. benzinbil

Der findes efterhånden mange forskellige typer biler, og selvom der stadig kører mange benzin- og dieselbiler rundt i Danmark, gør hybrid- og elbiler et stadigt større indtog på de danske veje. Faktisk havde vi ved udgangen af 2021 hele 66.600 elbiler og 77.900 hybrider herhjemme.

Selvom elbiler og hybridbiler på mange måder fungerer ligesom benzin- og dieselbiler, adskiller de sig også fra hinanden på forskellige måder. Derfor er det vigtigt at have en forsikring, der er tilpasset netop din type bil.

Forsikring til elbil

Der er forskellige ting, du skal overveje, når du skal have en bilforsikring til din elbil. Hos If støtter vi den grønne omstilling, og vi hjælper elbilsejere så godt vi kan med gode dækninger.

3 fordele ved en elbilforsikring hos If

Husk husforsikringen, hvis du har en ladeboks i hjemmet

Har du en ladeboks til din elbil eller hybrid bil derhjemme, skal du huske, at det er din husforsikring, der dækker, og ikke din bilforsikring hos os.

En ladeboks kategoriseres som ”en fastmonteret bygningsdel”, og vi dækker den på samme måde som fx hårde hvidevarer, ventilationsanlæg og lignende.

Har du både din bilforsikring og din husforsikring hos os, dækker vi skader på selve ladeboksen med 0 kroner i selvrisiko.

Læs mere om opladning af elbiler her

6 tips: Sådan sparer du på brændstoffet eller el

Det kan være rigtig dyrt at have en bil, om det så er en elbil eller en traditionel bil. Har du en bil, der kører på benzin eller diesel, er det især brændstoffet, der koster i det daglige.

Her får du vores bedste råd til, hvordan du sparer penge på brændstoffet.

1. Sæt farten ned

Jo hurtigere du kører, jo mere brændstof bruger du. Når farten øges fra 110 til 130 km/t, bruger du cirka 20 % mere brændstof, også uden at komme nævneværdigt hurtigere frem. Hold øje med speedometeret eller brug fartpiloten til at holde en konstant, men ikke for høj, fart.

2. Acceleration koster!

Hold godt øje med trafikken forude, og kør så jævnt som muligt. Undgå at gasse hurtigt op og prøv at rulle frem mod rødt lys uden foden på speederen. Brug gerne motorbremsen, når det er muligt.

3. Tjek dæktrykket

Har du et for lavt dæktryk på flere dæk, kan det betyde 10 % højere brændstof- eller elforbrug , end hvis de alle er velafbalancerede.

Mange nøjes med at kontrollere dæktrykket, når en advarselslampe blinker på instrumentbrættet eller når dækkene skal skiftes. Du kan finde det korrekte dæktryk beskrevet ved brændstofdækslet, ved førerdøren eller i bilens instruktionsbog.

4. Undgå korte køreture

En bils motor er ligesom os mennesker – den skal lige varme op. En kold motor forbrænder dårligere end en varm, og det gælder især for dieselbiler.

5. Skru ned for ekstraudstyret

Jo mere du kan skrue ned eller slukke for, jo mere sparer du på brændstof- eller elregningen . Det gælder fx ting som sædevarme, opvarmet rat, klimaanlæg og aircondition.

6. Tøm bilen for ting, som ikke er i brug

Ekstra ting i eller udenpå bilen er med til at gøre bilen tungere og derfor mere brændstof- eller el-krævende . Fx er tagbøjler, tagboks, cykelholder osv. med til at øge bilens vindmodstand, hvilket kræver mere brændstof eller el. Skal du på ferie, så overvej om tagboksen kan droppes og bilen i stedet kan pakkes bedre.

Du kan også med fordel rydde bagsædet eller bagagerummet for unødvendige ting – fx næste sæsons dæk – som bare ligger og gør bilen tungere på vejen.

Husk, når du aktivt forsøger at få et lavere brændstof eller elforbrug , sparer du ikke kun penge, du gavner også miljøet.

Er elbiler dyrere i forsikring end benzin- og dieselbiler?

Det er som udgangspunkt lidt dyrere at forsikre elbiler og hybrid biler, end det er at forsikre benzin- og dieselbiler.

Det skyldes bl.a., at elbiler er involveret i mange trafikuheld sammenlignet med andre biler. En del af disse uheld går under betegnelsen ’hovsa-skader’, som opstår, når føreren overraskes af elbilens hurtige acceleration. Bilen bevæger sig hurtigere end ventet, og den ender måske i en hæk, mod en pæl eller lignende.

En anden grund er, at reservedelene til elbiler ofte er dyrere end til brændstofbiler, da de har en kompliceret elmotor.

Beregn din pris her

Hvad koster en forsikring til elbil?

Prisen på en elbilforsikring varierer på samme måde som prisen for en klassisk bilforsikring. Prisen afhænger bl.a. af bilens fabrikant og model, hvor meget du kører om året, og hvordan du vil dækkes.

Køber du en ren ansvarsforsikring, er den selvfølgelig billigere, end hvis du køber den bedst dækkende bilforsikring til din elbil.

Læs mere om vores forskellige bilforsikring her

Woman and dog sitting in the trunk of a car.
Pas godt på dig selv og din bil.

Køb en forsikring til din bil her – ligegyldigt hvad den kører på

Du kan til enhver tid forsikre din bil hos, om den så kører på diesel, benzin, el eller en kombination. Vi har den rette forsikring til dig.

Beregn din pris i vores webshop eller kontakt os for et tilbud

Senest opdateret den 28. marts 2022.