Ejerafgift på biler – har du styr på de periodiske afgifter?

Som bilejer skal du betale ejerafgift – også kaldet ’periodiske afgifter’. Læs alt, du bør vide, om vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift i denne artikel.

Har du styr på bilforsikringen?

Beregn din pris

Hvad er ejerafgift?

Når du køber en bil, er der nogle faste omkostninger, som du skal betale – heriblandt ejerafgift.

Som førstegangskøber kan det være svært at gennemskue, hvilken type ejerafgift du skal betale, og ikke mindst hvor meget du skal betale i ejerafgift.

Når vi taler om ejerafgift på biler, taler vi om det, der også kaldes ’periodiske afgifter’. Det er denne fællesbetegnelse, du vil støde på, hvis du fx søger information hos myndighederne.

Uanset om vi kalder det det ene eller andet, er ejerafgift altså en udgift, du som bilejer skal betale løbende gennem hele dit bilejerskab.

Vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift

Der findes tre forskellige typer ejerafgift: Vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift.

Hvilken af de tre periodiske afgifter du skal betale, afhænger af hvornår din bil er indregistreret første gang.

Vi forklarer de tre typer ejerafgifter i de følgende afsnit og slutter med at besvare alle de typisk stillede spørgsmål, så du kan blive klædt godt på til dit forestående bilkøb.

Husk også bilforsikringen. Du kan beregne din pris i vores webshop på kun 30 sekunder!

Vægtafgift

Du skal betale vægtafgift, hvis din personbil er indregistreret første gang før den 1. juli 1997.

Vægtafgift blev indført helt tilbage i 1910. Som navnet antyder, afhænger det beløb, du skal betale i ejerafgift, af bilens vægt.

Desto mere din bil vejer, desto mere skal du altså betale i vægtafgift.

Rationalet bag vægtafgift er, at tunge biler slider og belaster vejene mere, end lettere biler gør.

Vi giver et par eksempler herunder. 

Vægtafgift
Få oplyst ejerafgiften hos bilforhandleren, når du køber bil

Eksempel på vægtafgift

Når vægtafgiften skal beregnes, kigges der på bilens egenvægt uden last.

Benzinbiler med egenvægt på op til 600 kg. slipper billigst. Her er taksten 1.240 kr. halvårligt.  

Ligger din bil i den tungere ende af afgiftstabellen (1501 – 2000 kg. i egenvægt), skal du betale 4.910 kr. i vægtafgift halvårligt i 2024.

Du finder de aktuelle vægtafgiftssatser i Vægtafgiftsloven

Der skeles også til, hvilken brændstoftype din bil kører på. Hvis du kører i en dieselbil, skal du foruden vægtafgift betale et tillæg, der kaldes ’Udligningsafgift’.

Hvad er udligningsafgift?

Udligningsafgift er et tillæg, som lægges oveni ejerafgiften på dieselbiler.

Tillægget kaldes udligningsafgift, da afgiften korrigerer for forskellen i afgiften på benzin- og dieselolie. Når afgiften på benzin sættes op, sættes udligningsafgiften også op – og omvendt.

Udligningsafgiften starter på 970 kr. halvårligt i 2024 (for dieselbiler med en egenvægt op til 600 kg.) og stiger i takt med bilens egenvægt.

Desto mere din dieselbil vejer, desto mere skal du betale i vægt- og udligningsafgift.

Du kan se de aktuelle udligningsafgiftssatser hos Skatteministeriet 

Registreringsafgift

Udover ejerafgift skal du som bilejer også betale registreringsafgift.

Registreringsafgift er – modsat periodiske afgifter – en afgift, som du kun skal betale én gang, når du registrerer din bil i Motorregistret.

Du kan lave en vejledende beregning på skat.dk

Nogle dieselbilejere kan desuden være ude for at skulle betale endnu et tillæg foruden vægtafgift og udligningsafgift.

Fra 2010 skal dieseldrevne biler med en tilladt totalvægt på op til 3.500 kg., som ikke er udstyret med et godkendt partikelfilter, nemlig betale et ’Partikeludledningstillæg’ på 1.000 kr. om året.

Artiklen fortsætter nedenfor

Grøn ejerafgift

Du skal betale grøn ejerafgift, hvis din personbil er indregistreret første gang mellem den 1. juli 1997 og den 30. juni 2021.

Modsat vægtafgift, hvor det er bilens vægt, der afgør, hvor meget du skal betale i ejerafgift, beregnes grøn ejerafgift på baggrund af din bils brændstoføkonomiske egenskaber.

Med andre ord er det afgørende, hvor langt din bil kører på literen. Desto længere din bil kører på literen, desto mindre skal du betale i grøn ejerafgift.

Endnu en vigtig skæringsdato

For at gøre tingene en smule mere kompliceret, er der endnu en skæringsdato, der er vigtig, når vi taler om grøn ejerafgift på biler.

Der benyttes nemlig to forskellige tabeller med afgiftssatser, alt efter om din bil er indregistreret første gang før eller efter den 3. oktober 2017.

For biler, der er indregistreret før den 3. oktober 2017, strækker afgiftstabellen sig fra 4,5 km pr. liter til over 20 km pr. liter.

Grøn ejerafgift på biler
Husk de periodiske afgifter, når du køber bil

Lidt anderledes ser det ud, hvis din bil er indregistreret den 3. oktober 2017 eller senere. Her starter tabellen stadigvæk på 4,5 km pr. liter, men den løber nu helt til over 50 km pr. liter.

Er det stadigvæk en smule indviklet? Vi giver et par eksempler nedenfor.

Eksempel 1: Grøn ejerafgift på benzinvenlige biler  

Kører din benzindrevne bil langt på literen, kan du slippe med at betale 390 kr. halvårligt i grøn ejerafgift (2024). Det er den laveste sats i begge afgiftstabeller.

Hvis din bil fx er indregistreret før den 3. oktober 2017 og kører mindst 20 km pr. liter, skal du betale 390 kr. i grøn ejerafgift pr. halvår (2024).

Hvis din bil derimod er indregistreret den 3. oktober 2017 eller senere, skal du helt op at runde 50 km pr. liter, før det udløser den laveste afgiftssats.

Omend der kommer flere benzineffektive biler på markedet, er der altså langt op til den laveste afgiftssats for benzindrevne biler, der er indregistreret første gang mellem den 3. oktober 2017 og den 30. juni 2021.
 

Eksempel 2: Grøn ejerafgift på benzinslugere

Kører du i en benzinsluger, som kører under 4,5 km pr. liter, skal du betale den højeste afgiftssats, når du betaler grøn ejerafgift.

I 2024 ligger denne på enten 13.360 kr. eller 13.650 kr., alt efter om din bil er indregistreret første gang før eller efter den 3. oktober 2017, dog selvfølgelig ikke før den 1. juli 1997 eller senere end den 30. juni. 2021.

Ovenstående eksempler tager udgangspunkt i, at du kører i en benzindrevet bil.

Der arbejdes også med to afgiftstabeller, hvis du kører i en dieseldrevet bil, og her skelnes der ligeledes mellem, om bilen er indregistreret før eller senere end den 3. oktober 2017.

Som dieselbilejer skal du, udover den rene grønne ejerafgift, også betale en udligningsafgift.

Du finder de aktuelle afgiftssatser for hhv. benzin- og dieseldrevne biler i Brændstofforbrugsafgiftsloven

Beregning af grøn ejerafgift på el- og hybridbiler

Brændstofforbrugsafgiftsloven er lavet i en tid, hvor der stort set udelukkende var brændstofdrevne køretøjer på vejene.

Så du undrer dig måske over, hvordan grøn ejerafgift beregnes for el- og hybridbiler?

I takt med at der kommer flere og flere el- og hybridbiler på de danske veje, har løsningen været at omregne elbilens elektriske forbrug (Wh) pr. km til antal km pr. liter benzin.

Ejerafgift på elbiler
Beregn, hvad du skal betale i ejerafgift på din elbil

Har du fx en elbil, der kører 158 Wh pr. km, giver det et omregnet brændstofforbrug på 57,8 km pr. liter (kilde: skat.dk). Det er det, du i dette eksempel skal betale grøn ejerafgift af.

De fleste elbiler har et meget fornuftigt omregnet brændstofforbrug og vil derfor blive indplaceret på den laveste sats med halvårlig grøn ejerafgift på 390 kr. i 2024.  

Læs om vores bilforsikring til elbiler eller bliv klogere på opladning af elbiler.

Få oplyst ejerafgiften, når du køber en ny eller brugt bil

Når du skal købe en bil - hvad enten den er ny eller brugt - er det væsentligt at have for øje, hvad de samlede omkostninger løber op i. Her er ejerafgiften vigtig at have i betragtning.

Sørg derfor altid for at få oplyst ejerafgiften på bilen, uanset om du køber den hos en bilforhandler eller på brugtbilssider som fx Bilbasen.  

Når du køber en ny bil hos en bilforhandler, kan forhandleren altid oplyse, hvad du skal betale i ejerafgift på den pågældende bil.  

Ligeledes kan du på brugtbilssider som Bilbasen også finde oplysninger om ejerafgiften, hvis du overvejer at købe en brugt bil. Kig under ”Din biløkonomi” på salgsopstillingen.

CO2-ejerafgift  

Hvis din personbil er indregistreret første gang den 1. juli 2021 eller senere, skal du betale CO2-ejerafgift.

I slutningen af 2020 besluttede et politisk flertal på Christiansborg at basere ejerafgiften på, hvor mange gram CO2 en bil udleder pr. km.  

Desto mere CO2 din bil udleder pr. km, desto mere skal du betale i CO2-ejerafgift.

Der skelnes ikke mellem benzin- og dieselbiler i afgiftstabellen, når vi kigger på CO2-ejerafgiftssatserne – dog skal dieselbilejere som bekendt også betale en udligningsafgift.

Vi giver nogle eksempler på beregning af CO2-ejerafgift herunder.

Eksempel på CO2-ejerafgift

Hvis din bil fx udleder højst 58 gram CO2 pr. km, slipper du billigst.

Her kan du som benzinbilejer nøjes med at betale 390 kr. halvårligt i 2024. Dieselbilejere skal betale det samme samt en udligningsafgift på 160 kr. pr. halvår.

Som vi bevæger os igennem afgiftstabellen, stiger satserne for CO2-ejerafgift støt, i takt med at CO2-udledningen pr. km går opad.

Ejerafgift på biler
Find ud af, hvad du skal betale i CO2-ejerafgift

Når du fx runder 145 gram CO2 pr. km (men ikke over 160 gram CO2 pr. km), stiger afgiften til 1.040 kr. pr. halvår. Dieselbilejere skal derudover også lægge 1570 kr. i udligningsafgift halvårligt (2024).

Den højeste sats er gældende, hvis din bil udleder over 645 gram CO2 pr. km. Her skal du som ejer af en benzinbil lægge 13.650 kr. pr. halvår. For dieselbiler skal der derudover betales en udligningsafgift på 6.530 kr. halvårligt (2024). 

Du finder alle aktuelle CO2-ejerafgiftssatser i Brændstofforbrugsafgiftsloven (Tabel C).

Men hvad så med elbiler, der jo ikke direkte udleder CO2?

CO2-ejerafgift på elbiler

Selvom du kører i en elbil, der ikke direkte udleder CO2, skal du også betale CO2-ejerafgift.

Strømmen, som du kører på, kommer jo et sted fra, og produktionen af strøm sker sjældent helt uden udledning af CO2.

Da elbiler udleder 0 gram CO2 pr. km, indplaceres de på den laveste afgiftssats, og CO2-ejerafgiften lander således på 390 kr. pr. halvår i 2024.  

Er du på udkig efter en forsikring til din elbil? Beregn din pris i vores webshop på blot 30 sekunder!

Typisk stillede spørgsmål

Herunder finder du svar på nogle de typisk stillede spørgsmål vedr. ejerafgift.

Husk bilforsikringen til din nye bil

En anden fast omkostning, der følger med et bilkøb, er en bilforsikring.

I Danmark er det lovpligtigt som minimum at have en ansvarsforsikring til din bil.

Udover den lovpligtige ansvarsforsikring, kan du vælge mellem 4 forskellige bilforsikring med kasko hos os: Kasko, Delkasko, Bil Super og Leasing Super.

Hvilken af vores bilforsikringer, du skal vælge, afhænger af flere ting så som din bils alder og handelsværdi, hvor afhængig du er af den, og hvor hyppigt du oplever skader på bilen.

Læs mere om vores bilforsikringer eller beregn din pris på blot 30 sekunder!

Senest opdateret den 23. februar 2024.