Billån og bilfinansiering

Har du brug for en bilforsikring til din nykøbte bil?

Beregn bilforsikring

Der er 3 ting, der ofte går hånd i hånd, når du køber bil:

I denne artikel går vi i dybden med billån og bilfinansiering.

Med et billån låner du penge til køb af en bil. Til gengæld for lånet, stiller du bilen som sikkerhed eller ’pant’ over for långiver.

Billån og bilfinansiering til ny eller brugt bil

Du kan låne penge til bil mange steder i Danmark, da både bankerne, bilforhandlere og online lånetjenester tilbyder både billån og bilfinansiering.

Du kan desuden låne penge til køb af både brugt eller ny bil, dog varierer muligheden for renter, udbetaling og lånetype.

  • Køber du en fabriksny bil, vil du ofte kunne få et billån uden udbetaling og med lave renter.
  • Køber du en ældre, brugt bil, vil du ofte møde enten et billån med udbetaling og højere renter, eller være nødsaget til at tage en anden type lån.

Brug for en ny bilforsikring? Beregn din pris her


Kan du – eller ønsker du – ikke at få et billån?

Du kan ikke altid få et billån, når du ønsker at låne penge til en ældre bil. Jo ældre bilen er, jo mindre værd er den rent økonomisk.

Der er altså ikke altid nok værdi i en gammel bil, til at det kan betale sig for långiver at tilbyde dig et billån.

Ønsker du fx at købe en 10 år gammel bil, bliver du ofte nødt til at tage et forbrugslån eller en kredit, fx i din boligs friværdi. Med disse typer lån stilles bilen ikke som sikkerhed, og du kan derfor risikere, at især forbrugslånet er dyrere end billånet.

Dette skyldes, at prisen skal kompensere for långivers manglende sikkerhed ift. at få sine penge igen.

Det kan også være en god idé at bruge boligens kredit til betaling af en ny bil, da du så vil undgå omkostningerne ved oprettelse og vedligehold af billånet, og du vil ofte kunne få en lavere rente.


Billånets tilbagebetaling afhænger af bilens alder

Hvor lang tid du har til at tilbagebetale billånet, afhænger dels af bilens alder.

Du skal som minimum betale billånet tilbage i samme hastighed, som bilen forventes at falde i værdi, så långiver ikke har flere penge bundet op i bilen, end bilen er værd.

På denne måde undgår du også at sidde tilbage med gæld efter et videresalg af bilen.

Få gode råd om billån og bilfinansiering.

Vil du have billån med eller uden udbetaling?

Når du låner penge til bil, kan du ofte vælge mellem billån uden udbetaling og billån med udbetaling.

  • Billån med udbetaling
    Køber du en ældre bil, vil du ofte være nødt til at vælge et billån med udbetaling.

    Ved bilfinansiering med udbetaling skal du selv betale noget af bilens pris, ofte 20 %. Når du selv bidrager til betalingen af bilen, viser du långiver, at du er i stand til at spare penge sammen, og at du derfor også kan betale billånet tilbage.

    Der er dog mange, der ikke har mulighed for at bidrage med udbetalingen, fx hvis bilkøbet haster, og de ikke har tid til at spare op. Her er det i visse tilfælde muligt at få et billån uden udbetaling.

  • Billån uden udbetaling
    Det er nemmest at få bilfinansiering uden udbetaling, hvis du køber en fabriksny bil.

    Du skal dog være opmærksom på etableringsomkostninger, gebyrer og andre skjulte omkostninger, som i sidste ende kan gøre denne type billån dyrere. Også selvom du ikke selv skal have penge op ad lommen ved selve bilkøbet.

Artiklen fortsætter nedenfor

Sådan ansøger du om billån og bilfinansiering

Ofte vil du blive tilbudt billån og bilfinansiering hos bilforhandleren, når du køber bilen. Det er dog fornuftigt at sætte sig ind i de forskellige typer billån og udbydere af bilfinansiering, fremfor bare at tage imod det første tilbud om bilfinansiering.


Husk at sammenligne tilbud om bilfinansiering

Vil du gerne sammenligne billån fra fx bilforhandleren og banken, skal du kigge på lånets årlige omkostningsprocent (ÅOP). ÅOP viser de årlige udgifter, du har ved lånet ift. lånets størrelse, dvs. udgifter som oprettelsesgebyrer, renter og løbende omkostninger. Jo lavere ÅOP, jo billigere billån.

Ønsker du at låne penge til bil i din egen eller en anden bank, bør du tage direkte kontakt til dem. Du kan fx kontakte din bankrådgiver direkte, eller finde den ønskede banks kontaktoplysninger på deres hjemmeside.

Som udgangspunkt kan du ringe til banken og bestille et møde, hvor I taler om billån og bilfinansiering. På mange bankers hjemmeside, kan du desuden ansøge om et billån elektronisk.

Vil du hellere have billån eller bilfinansiering via en online lånetjeneste, kan du som regel ansøge online via deres hjemmeside og få et svar umiddelbart efter.


Hvilken rente er der på billån og bilfinansiering?

Du kan som regel selv vælge, om du vil have fast eller variabel rente på dit billån, ligesom når du låner penge til en bolig.

Hvor den variable rente giver det billigste billån, giver den faste rente dig større forudsigelighed i din økonomi i hele tilbagebetalingsperioden.

Renten vil som regel være lavere, hvis du køber en fabriksny bil, end hvis du køber en ældre, brugt bil. Din kreditværdighed er også med til at bestemme billånets rente, fx hvorvidt du er i fast arbejde, ejer fast ejendom etc.

Jo sikrere långiver føler sig ved at låne penge til dig, jo billigere billån kan du som regel få.

Få styr på bilens finansiering.

Husk forsikringen til din nykøbte bil

Som bilejer skal du altid huske at have en bilforsikring i Danmark. Ifølge loven skal du som minimum have en ansvarsforsikring til din bil, så andre mennesker er dækket, hvis du kommer til at påkøre dem, deres dyr eller ejendele.

Beregn din pris på en forsikring til din bil


Billån = kaskoforsikring

Gør du brug af billån eller bilfinansiering, når du køber din nye bil, skal du som udgangspunkt opgradere til en kaskoforsikring til bil. Selvom kaskoforsikringen ikke er lovpligtig, kræver de fleste leverandører af billån og bilfinansiering, at bilen er kaskoforsikret.

Med en kaskoforsikring er selve din bil dækket, hvis den bliver beskadiget. På denne måde er din banks eller anden långivers penge sikret, hvis fx din bil bliver totalskadet eller stjålet.

Kaskoforsikringen er altså med til at sikre, at du kan betale dit billån eller bilfinansiering tilbage, også selvom bilen måske ikke længere er så meget værd pga. skader eller tyveri.

Er der restgæld i bilen?

Køber du en brugt bil, bør du tjekke, om der er restgæld i bilen, før du fuldfører købet.
Har din bank pant i bilen, skal restgælden slettes som en del af gælden, ellers kan det blive dyrt for dig.

Du kan tjekke for restgæld online, fx på Tjekbil.dk

Senest opdateret den 12. Juli 2018.