Køb og salg af bil

Det kan være rigtig dyrt at købe bil, især hvis du køber den fra ny. Derfor vælger mange at købe en brugt bil, hvilket ofte betyder, at bilen er nogle år gammel.

Uanset om du køber en ny eller brugt bil, er der risiko for, at du oplever uheld med bilen. Det er derfor vigtigt, at du er forberedt, både ift. at undersøge markedet før bilkøbet og ved at have den rette bilforsikring.

Det kan være rigtig dyrt at købe bil, især hvis du køber den fra ny. Derfor vælger mange mennesker at købe en brugt bil, hvilket ofte betyder, at bilen er nogle år gammel.

Uanset om du køber en ny eller brugt bil, er der risiko for, at du oplever uheld med. bilen. Det er derfor vigtigt, at du er forberedt, både ift. at undersøge markedet og ved at have den rette bilforsikring.


Undersøg markedet, før du køber din bil

Dette råd gælder selvfølgelig altid, uanset hvad du skal købe: undersøg markedet først!

Undersøg gerne bilmarkedet og bilpriserne derhjemme ved computeren, før du går ud og snakker med bilsælgere hos forskellige bilforhandlere – du kan nemt blive overtalt til at købe en bil, som er for dyr eller for stor ift. dine behov.

Planlæg hvilken type bil du har brug for og skal købe, og hvor meget bilen må koste. Lav gerne en liste over mulige biler, så du kan få den absolut bedste handel, om du så køber en ny eller brugt bil.

Husk at forsikre din bil

Når du køber en bil, skal du huske bilforsikringen, også selvom bilen er gammel og skrammet.

I Danmark er det lovpligtigt at have en ansvarsforsikring, når man har en bil. På denne måde er andre mennesker og deres ting altid dækket, hvis du kommer til at skade dem med bilen.

Dog dækker ansvarsforsikringen ikke skader på din egen bil – her skal du i stedet have en kaskoforsikring.

Læs mere om vores bilforsikringer


Find prisen på din bilforsikring allerede nu

Bilforsikringer koster noget forskelligt, alt efter hvilken type bil du ønsker at forsikre. Derudover afhænger prisen fx af bilens motorstørrelse og alder.

Du kan med fordel beregne prisen på bilforsikringen allerede nu, også før du faktisk har købt bilen. Måske vil bilforsikringsprisen være med til at bestemme, hvilken bil du bør købe.

Beregn din pris i vores webshop

Artiklen fortsættes nedenfor

Pas godt på din bil - om den er ny eller brugt.
 • Et godt sted at være

  Årets Forsikringsselskab
  I både 2014, 2016 og 2018 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”. Prisen uddeles hvert andet år med undtagelse af 2020.

  Danmarks Bedste Kundeservice 2019
  Prisen blev uddelt af Wilke, der samtidig udnævnte If til Årets Digitale Forsikringsselskab.

 • Beregn pris på bilforsikring

  Beregn bilforsikring

  Beregn prisen på din bilforsikring på 30 sekunder!

  Beregn pris
 • Har du spørgsmål?

  Vi er klar til at hjælpe dig.
  Ring til os på 70 12 12 12skriv sikkert til os via Mine Sider​ - eller få os til at ringe til dig​.​​​​​​​​​

Skal jeg købe en ny bil eller en brugt bil?

Der er fordele og ulemper ved køb af både nye og brugte biler, og det er vigtigt at overveje dem alle nøje, før du giver dig i kast med bilkøbet.

Når du køber Ny bil Brugt bil
Fordele
Når du køber en helt ny bil, får du både fabriksgaranti og 2 års reklamationsret på hele bilen. I starten skal der altså kun betales serviceomkostninger, frem for potentielt dyre værkstedsregninger.

En ny bil kan ofte køre længere end en brugt, før bilen skal have skiftet ting som dæk, kobling eller udstødning.

Beslutter du at købe en ny bil frem for en brugt, får du ofte mulighed for at tilpasse bilen og bilkøbet ift. dine egne ønsker.
Når du køber en brugt bil, kan du være så heldig at finde en lidt dyrere bil, som hurtigt er faldet i pris pga. bevægelser i bilmarkedet. Ofte kan du købe en større bil med bedre komfort og udstyr billigere, end hvad du ville kunne købe en ny bil for.

Hvis du køber en brugt bil og senere ønsker at sælge den videre, vil dit pengetab ved videresalget være mindre, end hvis du havde købt bilen fra ny og derefter solgt den som brugt.

Når du har købt en brugt bil, vil du ikke nødvendigvis være så øm over for den, som du ville være, hvis du havde købt en bil fra ny.
Ulemper
Når du køber bil fra ny, risikerer du at markedet ændrer sig så meget, at når du engang ønsker at sælge eller bytte bilen ud, er den faldet betragteligt i værdi.

Ved køb af en ny bil er købsprisen som udgangspunkt højere, end hvis du køber en brugt bil.

Hvis dette er din første bil, vil du være mere øm om, hvordan du kører, hvor du parkerer og hvem der må låne din bil. Med en brugt bil kan du i højere grad slappe af ift. bilen.
Når du køber en brugt bil, får du kun de 2 års reklamationsret, men ingen fabriksgaranti.

Ved beslutningen om køb af en brugt bil, mister du muligheden for at kende bilens detaljerede historie. Du ved ikke, hvordan den tidligere ejer har kørt eller hvor godt vedkommende har passet på bilen, og du kan derfor risikere, at den går hurtigere i stykker end en nyere bil ville.

Det er svært at forudsige en brugt bils markedsværdi, da denne hurtigt kan ændre sig, når der kommer nye modeller på markedet.

Få ekstra tryghed

Vil du gerne være ekstra tryg ved dit bilkøb, kan du udover den lovpligtige reklamationsret fx tilkøbe forlænget garantiperiode og dækning mod uforudsete hændelser – til både nye og brugte biler.

Hos If samarbejder vi både med en lang række autoriserede forhandlere af nye biler og 100% Autotjek-medlemmer, som forhandler brugte biler. Du kan altså få en god bilforsikring, uanset om du køber en ny eller brugt bil.


Hvordan er min brugte bil dækket?

Når du har købt en brugt bil, er det dit ansvar som køber at omregistrere bilen. 

Som udgangspunkt har du 4 dage til at omregistrere bilen, og får du ikke gjort det inden for dette tidsrum, risikerer du at politiet inddrager dine nummerplader på foranledning af sælger.

Når bilen er omregistreret, giver SKAT og motorregistret automatisk besked til den forrige ejers forsikringsselskab, som derefter lukker vedkommendes bilforsikring.

Din bil er altså dækket af den forrige ejers bilforsikring, indtil bilen er blevet omregistreret. Herefter skal du selv tage kontakt til et forsikringsselskab og købe en ny bilforsikring.

Læs mere om omregistrering af bil her

Senest opdateret den 12. januar 2021.