8 råd: Når du skifter til sommerdæk

Når erantis og vintergækker springer ud og varmen vender tilbage, ved vi, at vintersæsonen lakker mod enden, og det er blevet tid til at skifte vinterdæk ud med sommerdæk. Her får du 8 tips til dit dækskifte.

Husk at det også er en god ide at sikre dig at du har den helt rigtige bilforsikring, der dækker dine behov.

Det er samme rutine hvert halve år; vi kører til det lokale dækcenter og får skiftet sommerdæk ud med vinterdæk og vice versa. De mere handy typer klarer selv deres dækskifte, men uanset hvilken type du er, kan lidt basisviden om dækskifte gøre din kørsel mere sikker.


1. Dækskifte i rette tid

Du skal først foretage dækskifte til sommerdæk, når temperaturen kommer over 7 grader. Sommerdæk bremser nemlig dårligere på kolde veje og giver en dårligere brændstoføkonomi.

Hvis du kører sent om aftenen og om natten, skal temperaturen også være over 7 grader her, før du skifter til sommerdæk.

2. Book dit dækskifte nu

Da tidspunktet for dækskiftet afhænger af temperaturen udenfor, er der typisk meget travlt på dækcentrene i bestemte perioder.

Derfor – følg med i vejrudsigten eller notér, hvornår du sidste år fik skiftet dæk og book dit dækskifte i god tid.

Hvis du selv ønsker at skifte dine dæk, kan du få inspiration til selve dækskiftet i vores artikel om skift til vinterdæk her: Sådan skifter du dæk

Bliv godt kørende til sommer med sommerdæk.

3. Tjek mønsterdybden på dine sommerdæk

Har dine sommerdæk nogle sæsoner på bagen, så kontrollér, at mønsterdybden er god nok, inden du monterer sommerdæk på bilen. Mønsterdybden skal ifølge loven være 1,6 mm, men det er mest sikkert at holde sig over 3-4 mm.

Mange dæk- og bilmærker sætter en højdemarkering på siden af sommerdækkene, så du har en indikator for, hvornår det er tid til at skifte.


4. Hold øje med slidmønsteret på sommerdækkene

Det kan godt være, at der er nok mønsterdybde tilbage, men hvordan er dine sommerdæk slidt? De skal helst være jævnt slidt og ikke have områder med mindre eller mere mønsterdybde, som kan tyde på, at sommerdækkene skal spores.

Hvis det ene par sommerdæk er mere slidt end det andet, er det en god ide at montere det bagerst på bilen.

5. Rengør inden dækskifte

Hvis du selv er handy og laver dit eget dækskifte, så sørg for at rense bolte, møtrikker og nav godt, så funktionaliteten holdes i top.


6. Hvad er dit dæktryk efter dækskifte?

For at slide lige meget på alle 4 sommerdæk, spare på benzinen og holde sikkerheden i top, skal du tjekke dit dæktryk på en tankstation i ny og næ. De fleste tankstationer har en automatisk pumpe, hvor du blot indtaster det dæktryk, du vil have på dine sommerdæk, og derefter trykker på en knap, så luftmængden fyldes i.

Sommerdæk med forkert dæktryk har dårligt vejgreb, hvis du skal bremse hårdt op.

Find prisen på din bilforsikring nu - uforpligtende og nemt!


7. Efterspænd ved 100 km efter dækskifte

Når du har kørt 100 km efter dækskiftet, skal du sørge for at få dækkene spændt efter. Det gør de ofte gratis på dækcentret, hvis de har skiftet dine sommerdæk.


8. Få sommerdækkene afbalanceret

Hav en lille kalender, hvor du noterer, hvornår du får dine sommerdæk afbalanceret. Det skal helst gøres hvert 2. eller 4. år hos en professionel.

Artiklen fortsætter nedenfor

Derfor skal dine sommerdæk være i tip top stand

Det danske sommervejr byder ofte på kraftigt regnvejr, som stiller store krav til dine sommerdæk. Når du kører 80 km/t skal dine sommerdæk kunne fortrænge mindst 25 liter vand pr. sekund – ellers er der risiko for aquaplaning.

Sommerdæk med fuldt mønster har en ekstra sikkershedsmargin på ca. 30 km/t i forhold til et slidt dæk.

Det betyder, at det slidte dæk aquaplaner ved 80 km/t, mens det fuldmønstrede sommerdæk aquaplaner ved 110 km/t.

Læs mere om de forskellige bremselængder med henholdsvis vinter- og sommerdæk her: Bremselængde


Husk bilforsikringen på vejene

Har du styr på bilforsikringen til den kommende sæson? Hvis ikke, kan du købe en her.

Senest opdateret den 17. marts 2017.