Når du skifter til sommerdæk

8 gode råd til dækskifte

Styr på bilforsikringen? Hvis ikke, kan du købe én her:

Når erantis og vintergækker springer ud og varmen vender tilbage, ved vi, at vintersæsonen lakker mod enden, og det er blevet tid til at skifte vinterdæk ud med sommerdæk. Her får du 8 tips til dit dækskifte.

Det er samme rutine hvert halve år; vi kører til det lokale dækcenter og får skiftet sommerdæk ud med vinterdæk og vice versa. De mere handy typer klarer selv deres dækskifte, men uanset hvilken type du er, kan lidt basisviden om dækskifte gøre din kørsel mere sikker.


1. Dækskifte i rette tid

Du skal først foretage dækskifte til sommerdæk, når temperaturen kommer over 7 grader. Sommerdæk bremser nemlig dårligere på kolde veje og giver en dårligere brændstoføkonomi.

Hvis du kører sent om aftenen og om natten, skal temperaturen også være over 7 grader her, før du skifter til sommerdæk.


2. Book dit dækskifte nu

Da tidspunktet for dækskiftet afhænger af temperaturen udenfor, er der typisk meget travlt på dækcentrene i bestemte perioder. Derfor – følg med i vejrudsigten eller notér, hvornår du sidste år fik skiftet dæk og book dit dækskifte i god tid.

Hvis du selv ønsker at skifte dine dæk, kan du få inspiration til selve dækskiftet i vores artikel om skift til vinterdæk her: Skift til vinterdæk


3. Tjek mønsterdybden på dine sommerdæk

Har dine sommerdæk nogle sæsoner på bagen, så kontrollér, at mønsterdybden er god nok, inden du monterer sommerdæk på bilen. Mønsterdybden skal ifølge loven være 1,6 mm, men det er mest sikkert at holde sig over 3-4 mm.

Mange dæk- og bilmærker sætter en højdemarkering på siden af sommerdækkene, så du har en indikator for, hvornår det er tid til at skifte.


4. Hold øje med slidmønsteret på sommerdækkene

Det kan godt være, at der er nok mønsterdybde tilbage, men hvordan er dine sommerdæk slidt? De skal helst være jævnt slidt og ikke have områder med mindre eller mere mønsterdybde, som kan tyde på, at sommerdækkene skal spores.

Hvis det ene par sommerdæk er mere slidt end det andet, er det en god ide at montere det bagerst på bilen.

Læs om Bilforsikring


5. Rengør inden dækskifte

Hvis du selv er handy og laver dit eget dækskifte, så sørg for at rense bolte, møtrikker og nav godt, så funktionaliteten holdes i top.


6. Hvad er dit dæktryk efter dækskifte?

For at slide lige meget på alle 4 sommerdæk, spare på benzinen og holde sikkerheden i top, skal du tjekke dit dæktryk på en tankstation i ny og næ. De fleste tankstationer har en automatisk pumpe, hvor du blot indtaster det dæktryk, du vil have på dine sommerdæk, og derefter trykker på en knap, så luftmængden fyldes i.

Sommerdæk med forkert dæktryk har dårligt vejgreb, hvis du skal bremse hårdt op.


7. Efterspænd ved 100 km efter dækskifte

Når du har kørt 100 km efter dækskiftet, skal du sørge for at få dækkene spændt efter. Det gør de ofte gratis på dækcentret, hvis de har skiftet dine sommerdæk.


8. Få sommerdækkene afbalanceret

Hav en lille kalender, hvor du noterer, hvornår du får dine sommerdæk afbalanceret. Det skal helst gøres hvert 2. eller 4. år hos en professionel.

Derfor skal dine sommerdæk være i tip top stand

Det danske sommervejr byder ofte på kraftigt regnvejr, som stiller store krav til dine sommerdæk. Når du kører 80 km/t skal dine sommerdæk kunne fortrænge mindst 25 liter vand pr. sekund – ellers er der risiko for aquaplaning.

Sommerdæk med fuldt mønster har en ekstra sikkershedsmargin på ca. 30 km/t i forhold til et slidt dæk.

Det betyder, at det slidte dæk aquaplaner ved 80 km/t, mens det fuldmønstrede sommerdæk aquaplaner ved 110 km/t.

Læs mere om de forskellige bremselængder med henholdsvis vinter- og sommerdæk her: Bremselængde

Senest opdateret den 17. marts 2017.

Gode grunde til at købe en bilforsikring hos os:

 • Dækker ekstraudstyr op til 20.000 kr.
  Med en bilforsikring hos If får du automatisk dækket din bils ekstraudstyr indtil 20.000 kr., når du har Delkasko, Kasko, Kasko Plus eller Bil Super-dækning.​​

 • Bilens passagerer dækkes altid
  Ligegyldigt hvilken type bilforsikring du vælger hos os, er bilens passagerer på passager- og bagsædet altid dækket. ​
 • Rabatter og fordele
  Med en bil kaskoforsikring hos os får du mindst 10 % rabat på alle dine forsikringer hos os. Du får mere rabat og flere fordele jo flere forsikringer du samler hos os - som en del af If Fordelsprogram.

Fakta om biler i Danmark

 • Den 1. januar 2015 fandtes der over 2.330.000 personbiler i Danmark.
 • Det er især familier, der har bil i Danmark, og i starten af 2015 havde hele 1.777.250 familier mindst 1 bil. Kun 1.168.123 familier havde ikke bil.
 • I landområderne har 76 % af familierne bil, mens kun 30-50 % af familierne i København og Aarhus har bil.
 • Antallet af personbiler i Danmark svarer til, at ca. hver anden voksne dansker har en bil.
 • I 2013 var der 1.527 biluheld med personbiler som endte i en form for personskade, hvoraf den største andel skete i Region Midtjylland med hele 420 bilulykker, svarende til 27,5 %. ​​​