12 TIPS: SÅDAN GØR DU BILEN VINTERKLAR

Med kulde, regn, sne og slud forhøjes muligheden for bilulykker, glatføre og aquaplaning væsentligt, men med nogle få forberedelser kan du ruste dig selv og din bil til de våde sæsoner, så du kan køre sikkert gennem vinteren.

Gør bilen vinterklar med disse 12 tips

Der er flere ting, du selv kan gøre for at mindske muligheden for biluheld som følge af vådt vejr og veje:


1. Vinterdæk

Hvis du kører bil i løbet af vinteren, skal du huske at skifte til vinterdæk, når temperaturen falder til under 7 grader - helst før den 1. december. Med vinterdæk får du et bedre vejgreb og kortere bremselængde, hvilket kan forhindre potentielle ulykker. Du kan også bruge pigdæk, da dette er lovligt i Danmark fra den 1. november til den 15. april.


2. Mønsterdybde

Kontroller at mønsterdybden på dine dæk er dyb nok. Når du kører i vintervejr i Danmark, skal du ifølge loven have et dækmønster på mindst 1,6 mm. Eksperter anbefaler dog et dækmønster på mindst 3 mm. Jo dybere dækmønster, jo bedre vejgreb får bilen.

Har du styr på bilforsikringen? Ellers kan du få en her!

Gode råd til at gøre bilen vinterklar.

3. Lufttryk

Sørg for, at der er det korrekte lufttryk i dækkene, så du opnår det bedste vejgreb.

Det optimale dæktryk findes i bilens introduktionsbog. Husk, når du måler trykket, at du skal gøre det på kolde dæk - ellers er det ikke retvisende.


4. Bilbatteri

Kontroller bilens batteri og dets kapacitet, og sørg for, at batteriet er godt opladt.

Du kan som regel nøjes med et batteri på 50-70 %-opladning, men om vinteren kræves der mere af batteriet, fx ift. opvarmning, lys, elruder, vinduesviskere og lignende.


5. Frostsikker sprinkler-, bremse- og kølervæske

Sørg for, at din sprinkler-, bremse- og kølervæske er frostsikker, helst helt ned til minus 25-35 grader. Når væske som fx køler- og sprinklervæske fryser om vinteren, begynder det at udvide sig, hvilket kan sprænge de berørte rør og beholdere i bilen.


6. Vinduesviskere

Kontroller dine vinduesviskere, og skift eventuelt til mere hårdføre vinter-vinduesviskere. Vintervejret kan slide hårdt på vinduesviskere, og især gamle, halvslidte viskere med hårdt gummi kan have svært ved at fungere optimalt i vinterkulden.

7. Reparer stenslag

Hvis der er stenslag i din forrude, så sørg for at få det ordet, før det kolde vejr sætter ind. Der er nemlig større sandsynlighed for, at et stenslag revner i frostvejr, så hele ruden skal skiftes. 


8. Låse og lister

Smør gerne bilens låse og lister, så dørene ikke fryser til i løbet af vinteren. Både låse og lister bliver nemt slidte og beskidte, og ved at rengøre og smøre dem ind i henholdsvis låseolie og silikonefedt, kan du komme potentielle problemer i forkøbet.


9. Olieskift

Giv gerne bilen et olieskift, da motoren kan have svært ved at starte i frostvejr blot ved hjælp af tyk, gammel motorolie. Det er en god idé at kombinere olieskiftet med et skift af oliefilteret, så olien flyder bedst muligt, og dermed højner du også chancen for nem opstart i de kolde vintermorgener.

 

Tag problemerne i opløbet.

10. Rustbehandling

Det er en rigtig god idé at give bilen en rustbehandling før vinterens komme, da rust er enhver bils værste fjende, og vinteren netop er rustens højtid.

Kombinationen af vejsalt, snavs og vand kan gøre rigtig stor skade på karrosseri, hjulkasser og dørpaneler, så bestil gerne en tid til en undervognsbehandling i starten af efteråret, så bilen er forberedt på strabadserne.

Husk også, at det altid er vigtigt at have en bilforsikring - beregn din bilforsikring her


11. Dørlåse og hængsler

Bilens bevægelige dele, såsom dørlåse og hængsler, er ekstra følsomme og udsatte ift. vinterens kulde og fugt. Sørg derfor for at smøre dem ind i enten olie eller fedt, så de ikke ruster.


12. Fugtfjernelse

Hvis du gerne vil undgå fugt i bilen, skal du sørge for at rydde op i den, og fjerne ting som tøj og aviser, da de suger fugt til sig. Du kan også fjerne fugt og dug ved at tørre indersiden af forruden med en antidug-klud eller ved at tørre af en klud med et par dråber opvaskemiddel på.

Gode ting at have i bilen om vinteren

Hav solbriller liggende i bilen, både om sommeren og vinteren. Den lavtstående vintersol kan ofte komme bag på folk, og din sigtbarhed bliver væsentligt forringet, hvis ikke du har adgang til solbriller.

Sørg for, at bilen er udrustet med advarselsskilt, førstehjælpskasse, lommelygte, træktov, sikkerhedsvest, isskraber, startkabler og sneskovl, især hvis du skal ud på en længere biltur.

Sørg gerne for at have ekstra varmt tøj eller tæpper med dig i bilen, når det er koldt udenfor. Hvis din bil fx bryder sammen, og du skal stå udenfor og vente på at hjælpen kommer, kan du nemt nå at blive nedkølet.


Hav styr på bilforsikringen

Foruden at sikre selve bilen, er det også vigtigt, at du har styr på din bilforsikring, da en manglende eller forkert bilforsikring kan gøre et biluheld endnu værre. Sørg derfor altid for at vide præcis, hvad din bilforsikring indeholder, og hvem du skal kontakte, hvis din bil pludselig går i stykker.

Læs mere om bilforsikringen​

Senest opdateret den 15. januar 2018.​

Et godt sted at være

Årets Forsikringsselskab 2016
I både 2014 og 2016 udnævnte Autobranchen Danmark If som ”Årets Forsikringsselskab”.

Branchens Bedste Kundeservice
If vandt prisen for Branchens Bedste Kundeservice inden for Pension og Finans i 2017.

Beregn bilforsikring

Beregn prisen på din bilforsikring på 30 sekunder!

Beregn pris

Gode grunde til at købe en bilforsikring hos os:

 • Dækker ekstraudstyr op til 20.000 kr.
  Med en bilforsikring hos If får du automatisk dækket din bils ekstraudstyr indtil 20.000 kr., når du har Delkasko, Kasko, Kasko Plus eller Bil Super-dækning.​​

 • Bilens passagerer dækkes altid
  Ligegyldigt hvilken type bilforsikring du vælger hos os, er bilens passagerer på passager- og bagsædet altid dækket. ​
 • Rabatter og fordele
  Med en bil kaskoforsikring hos os får du mindst 10 % rabat på alle dine forsikringer hos os. Du får mere rabat og flere fordele jo flere forsikringer du samler hos os - som en del af If Fordelsprogram.

Fakta om biler i Danmark

 • Den 1. januar 2018 fandtes der over 2.530.000 personbiler i Danmark, hvoraf de 782.859 kører på el, gas eller hybrid.
 • Der var 5 gange så mange personbiler i Danmark ved årsskiftet 2017-2018, som der var i 1961-1962.
 • Det er især familier, der har bil i Danmark, og i starten af 2017 havde hele 1.265.235 familier mindst 1 bil, mens 496.000 familier havde mindst 2.
 • I 2018 har 90 % af alle parfamilier med børn bil, mens kun 37 % af alle enlige uden børn har bil.
 • I 2016 var der 1.521 biluheld med personbiler som endte i en form for personskade. Størstedelen af skaderne - knap 30 % - stod de 25-44-årige for.