12 TIPS: SÅDAN GØR DU BILEN VINTERKLAR

Med kulde, regn, sne og slud forhøjes muligheden for bilulykker, glatføre og aquaplaning væsentligt. Men med nogle få forberedelser kan du ruste dig selv og din bil til de våde sæsoner, så du kan køre sikkert gennem vinteren.

Gør bilen vinterklar med disse 12 tips

Der er flere ting, du selv kan gøre for at mindske muligheden for biluheld som følge af vådt vejr og veje:

Skift til vinterdæk i tide.

1. Skift til vinterdæk

Kører du bil i løbet af vinteren, skal du huske at skifte til vinterdæk, når temperaturen falder til under 7 grader - helst før den 1. december.

Med vinterdæk får du et bedre vejgreb og kortere bremselængde, hvilket kan forhindre potentielle ulykker.

Du kan også bruge pigdæk, da dette er lovligt i Danmark fra den 1. november til den 15. april.

Læs mere om skift til vinterdæk


2. Hav tilstrækkelig mønsterdybde

Kontrollér, at mønsterdybden på dine dæk er dyb nok. Når du kører i vintervejr i Danmark, skal du ifølge loven have et dækmønster på mindst 1,6 mm.

Eksperter anbefaler dog et dækmønster på mindst 3 mm. Jo dybere dækmønster, jo bedre vejgreb får bilen.

Har du styr på bilforsikringen? Ellers kan du få en her!


3. Sørg for det korrekte lufttryk

Sørg for, at der er det korrekte lufttryk i dækkene, så du opnår det bedste vejgreb.

Det optimale dæktryk findes i bilens introduktionsbog. Husk, når du måler trykket, at du skal gøre det på kolde dæk - ellers er det ikke retvisende.


4. Skift til frostsikker sprinkler-, bremse- og kølervæske

Sørg for, at din sprinkler-, bremse- og kølervæske er frostsikker, helst helt ned til minus 25-35 grader. 

Når væske som fx køler- og sprinklervæske fryser om vinteren, begynder det at udvide sig, hvilket kan sprænge de berørte rør og beholdere i bilen. Derfor bruger en vinterklar bil frostsikre væsker.

5. Giv dit bilbatteri et tjek

Kontroller bilens batteri og dets kapacitet, og sørg for, at batteriet er godt opladt.

Du kan som regel nøjes med et batteri på 50-70 %-opladning, men om vinteren kræves der mere af batteriet, fx ift. opvarmning, lys, elruder, vinduesviskere og lignende. Så for at få en rigtig vinterklar bil, bør batteriet være godt opladt.

6. Tjek at vinduesviskerne er hårdføre nok

Kontroller dine vinduesviskere, og skift eventuelt til mere hårdføre vinter-vinduesviskere.

Vintervejret kan slide hårdt på vinduesviskere, og især gamle, halvslidte viskere med hårdt gummi kan have svært ved at fungere optimalt i vinterkulden.


7. Reparér stenslag

Er der stenslag i din forrude, så sørg for at få det ordnet, før det kolde vejr sætter ind. Der er nemlig større sandsynlighed for, at et stenslag revner i frostvejr, så hele ruden skal skiftes.

Gode råd til at gøre bilen vinterklar.

8. Smør låse og lister

Smør gerne bilens låse og lister, så dørene ikke fryser til i løbet af vinteren.

Både låse og lister bliver nemt slidte og beskidte, og ved at rengøre og smøre dem ind i henholdsvis låseolie og silikonefedt, kan du komme potentielle problemer i forkøbet.


9. Tjek olien

Giv gerne bilen et olieskift, da motoren kan have svært ved at starte i frostvejr blot ved hjælp af tyk, gammel motorolie.

Det er en god idé at kombinere olieskiftet med et skift af oliefilteret, så olien flyder bedst muligt. Sådan højner du også chancen for nem opstart i de kolde vintermorgener.


10. Skal bilen have en rustbehandling?

Det er en god idé at give bilen en rustbehandling før vinterens komme, da rust er enhver bils værste fjende, og vinteren netop er rustens højtid.

Kombinationen af vejsalt, snavs og vand kan gøre rigtig stor skade på karrosseri, hjulkasser og dørpaneler, så bestil gerne en tid til en undervognsbehandling i starten af efteråret, så bilen er forberedt på strabadserne.

11. Smør dørlåse og hængsler

Bilens bevægelige dele, som dørlåse og hængsler, er ekstra følsomme og udsatte ift. vinterens kulde og fugt. Sørg derfor for at vinterklargøre dem ved at smøre dem ind i enten olie eller fedt, så de ikke ruster.

Husk også, at det altid er vigtigt at have en bilforsikring - beregn din bilforsikring her


12. Fjern fugten i bilen

Vil du undgå fugt i bilen, skal du sørge for at rydde op i den, og fjerne ting som tøj og aviser, da de suger fugt til sig.

Du kan også fjerne fugt og dug ved at tørre indersiden af forruden med en antidug-klud, eller ved at tørre af med en klud med et par dråber opvaskemiddel på.

Artiklen fortsætter nedenfor

Gode ting at have i bilen om vinteren

Hav solbriller liggende i bilen, både om sommeren og vinteren. Den lavtstående vintersol kan ofte komme bag på folk, og din sigtbarhed bliver væsentligt forringet, hvis ikke du har adgang til solbriller.

Sørg for, at bilen er udrustet med advarselsskilt, førstehjælpskasse, lommelygte, træktov, sikkerhedsvest, isskraber, startkabler og sneskovl, især hvis du skal ud på en længere biltur.

Hav også gerne ekstra varmt tøj eller tæpper med dig i bilen, når det er koldt udenfor. Hvis din bil fx bryder sammen, og du skal stå udenfor og vente på hjælpen kommer, kan du nemt nå at blive nedkølet.


Hav styr på bilforsikringen

Foruden at sikre selve bilen, er det også vigtigt, at du har styr på din bilforsikring, da en manglende eller forkert bilforsikring kan gøre et biluheld endnu værre. 

Sørg altid for at vide præcis, hvad din bilforsikring indeholder, og hvem du skal kontakte, hvis din bil pludselig går i stykker.

Læs mere om bilforsikringen

Køb bilforsikringen til din vinterklar bil her

Mangler du en bilforsikring, er du mere end velkommen til at beregne din forsikrings pris i vores webshop:

Har du allerede en bilforsikring hos os, men vil tilkøbe If Autohjælp til de vinterglatte dage, kan du gøre det her:

Er du i tvivl om noget, eller har du spørgsmål til vores forsikringer, er du velkommen til at kontakte os. Så sørger vi sammen for, at du og din bil er korrekt sikrede:

Senest opdateret den 10. oktober 2018.

Gode grunde til at købe en bilforsikring hos os:

 • Dækker ekstraudstyr op til 20.000 kr.
  Med en bilforsikring hos If får du automatisk dækket din bils ekstraudstyr indtil 20.000 kr., når du har Delkasko, Kasko, Kasko Plus eller Bil Super-dækning.​​

 • Bilens passagerer dækkes altid
  Ligegyldigt hvilken type bilforsikring du vælger hos os, er bilens passagerer på passager- og bagsædet altid dækket. ​
 • Rabatter og fordele
  Med en bil kaskoforsikring hos os får du mindst 10 % rabat på alle dine forsikringer hos os. Du får mere rabat og flere fordele jo flere forsikringer du samler hos os - som en del af If Fordelsprogram.

Fakta om biler i Danmark

 • Den 1. januar 2018 fandtes der over 2.530.000 personbiler i Danmark, hvoraf de 782.859 kører på el, gas eller hybrid.
 • Der var 5 gange så mange personbiler i Danmark ved årsskiftet 2017-2018, som der var i 1961-1962.
 • Det er især familier, der har bil i Danmark, og i starten af 2017 havde hele 1.265.235 familier mindst 1 bil, mens 496.000 familier havde mindst 2.
 • I 2018 har 90 % af alle parfamilier med børn bil, mens kun 37 % af alle enlige uden børn har bil.
 • I 2016 var der 1.521 biluheld med personbiler som endte i en form for personskade. Størstedelen af skaderne - knap 30 % - stod de 25-44-årige for.